Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенти по безопасно летищно преживяване – вече и у нас

Снимка: Facebook /Varna Airport

Във времена на ковид пандемия полетите с кацане на международни летища са стресиращо преживяване. Но страхът от неизвестното и несигурността определено не са пречка за мнозина да стегнат багажа и да поемат към мечтаната дестинация. А ако това е българското Черноморие – няма основание за тревоги. Защото на летище Варна или Бургас ще бъдете посрещнати лично от специални ковид асистенти.

Наричат ги още агенти по безопасно летищно преживяване /Safe Airport Journey Agent/. Тези служители имат грижата да сведат до минимум усещането ви за уязвимост и дезориентация от постоянно променящите се ограничения и противоепидемични мерки. По какъв начин? Като ви осигурят бързо и безопасно преминаване през гишетата и през общите пространства на Терминала, съобразно маркерите за дистанция и предписанията за сигурност край багажните ленти. Но не само.

„Нашите ковид агенти са лесно разпознаваеми. Те носят специални оранжеви жилетки с отразителен надпис “Respect your health“ /уважавай здравето си/ и владеят английски и руски език. Пътниците постоянно се обръщат към тях за съдействие“ – твърди Мартин Димитров – началник отдел „Терминален мениджмънт“ на летище Варна.

„Ние почерпихме опит от един успешен експеримент на летище Франкфурт, където служители, назначени на тази позиция, помагат на пътуващите, независимо дали са в посока пристигане или заминаване. Тези  хора играят ролята на „доброто ченге“, което любезно, но непреклонно насочва вниманието към спазване на правилата и мерките за сигурност. В случая е важен човешкият контакт „очи в очи“ със летищния служител, това носи допълнителна нотка на успокоение, особено в салон „Пристигане“. Такива двама колеги има и на летище Бургас. Така че и там пътниците могат да бъдат спокойни.“

Ковид агентите присъстват не само като „сигнална лампа“, за да подсещат. Те са там, за да следят и да въдворяват ред сред по-недисциплинираните. Но глобени до момента няма, уверява ни Мартин Димитров.

„Не всеки е склонен във всеки един момент да носи маска или да тича веднага да си мие ръцете в тоалетната или към станцията за дезинфекция. Така че едно напомняне е съвсем удачно. Това важи особено в зоните на Терминала, там където се чака на опашка и самото обслужване предполага струпването на повече от 3 или 4 човека на едно място. Засега летището ни се обслужва от двама ковид агенти, които работят на гъвкави смени. Основно с тях обхващаме струпвания на два и повече полета в рамките на 60 минути.“

От началото летния туристически сезон, ковид агентите на Терминал Варна са посрещнали и изпратили пътници на над 350 полета. Много често хората се обръщат към тях с всякакви въпроси, свързани с летищното обслужване, включително и с пътуването им из България. „Тези служители са малко като информационни агенти в салоните“ – казва Мартин Димитров, и добавя:

„За зимата летище Варна остава с 16 редовни линии. Ние предвиждаме увеличение на трафика през зимния сезон. Затова поощряваме хората да летят. Те могат да бъдат спокойни, че има добри мерки на летищата във Варна и Бургас и че големите авиокомпании спазват високи хигиенни стандарти.“

Снимки: Facebook - Varna Airport, varna-airport.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10