Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Международното изложение за отбранителна техника в Пловдив

| обновено на 30.09.20 в 17:00
Снимка: БТА

Българският отбранителен бизнес среща европейски и световни партньори в рамките на 14-то Международно изложение "Хемус 2020 - отбрана, антитероризъм, сигурност".

За мен е чест и удоволствие да открия най-голямото българско изложение на отбранителни продукти и услуги „Хемус - 2020”, когато отбелязваме неговата 25-та годишнина, каза в Пловдив президентът Румен Радев. По време на церемонията като поздрав във въздуха прелетяха два американски самолета F-16.
В започналата модернизация на Българската армия, основна цел е да включим български фирми и да допринесем за развитието на българската отбранителна индустрия, изтъкна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В Панаирното градче са представени 90 компании от 18 страни в Европа, Азия, Африка и Южна Америка.

„В последните десет години наблюдаваме непрекъсната тенденция на увеличаване на международното присъствие“, каза о.р. контраадмирал Николай Николов, председател на фондация „Хемус“ пред българския „Военен телевизионен канал“. Пандемията е сериозно изпитание пред организаторите на форума. Другото голямо предизвикателство е изложението да се направи атрактивно, за да може българската отбранителна индустрия, която е сериозна част от икономиката ни, да има възможност за създаване на партньорства и за реализация на продукция.

Чуждестранното участие е мотивирано от специфичното географско и геополитическо положение на България като член на ЕС и НАТО, уточнява Николай Николов: „Нашите чуждестранни изложители идват на първо място заради модернизационните проекти на българската армия, но също и заради добрите възможности за реализиране на контакти.“

Специализираната международна изложба за отбранителна техника се провежда с решение на Министерски съвет от 1995 година до днес, на всяка четна година. „Хемус 2020“ предвижда индустриален форум, десета международна научна конференция, както и възможност за оглед на статична техника и демонстрации на видовете въоръжени сили. Форумът продължава до 3 октомври.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Венцислав Велев (вдясно) със сребърния медал от олимпиадата.

Сребърен медал от Международната олимпиада по философия за единадесетокласник от Русе

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти..

публикувано на 21.05.24 в 17:13

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23