Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът подкрепи резолюцията за България

Снимка: europarl.europa.eu

С  358 гласа "за", 277 "против" и 56 "въздържал се", евродепутатите гласуваха резолюция за върховенството на закона в България. В документа се призовава за пълно и безусловно зачитане на европейските ценности, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Европарламентът изразява съжаление за значителното влошаване зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите.

Критикуват се продължаващите системни проблеми в съдебната система. Изразява се солидарност с исканията за справедливост, прозрачност и демокрация, загриженост за процеса на конституционна реформа и промените на изборния закон преди изборите.

Резолюцията няма правна обвързаност. Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия се обяви против.

Подробно четете ТУК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проливни дъждове отново наводниха Царево

Част от къмпинг "Нестинарка" в Община Царево отново е наводнен, заради проливните дъждове по Южното Черноморие. Метеорологичната обстановка вече се нормализира и няма данни за пострадали, съобщи БНР Бургас. На няколко места интензивните валежи са..

публикувано на 02.09.24 в 11:11

Европейски конгрес по горска педагогика се провежда на Юндола

От днес страната ни е домакин на XVIII-тия Европейски конгрес по горска педагогика. Четиридневният форум ще се проведе в базата на Учебно-опитното горско стопанство “Георги Ст. Аврамов” – Юндола, под мотото: “Европейските гори, засегнати от пожари,..

публикувано на 02.09.24 в 07:00

Изпращат българския контингент в Косово с тържествен ритуал

Българският военен контингент ще бъде изпратен днес с тържествен ритуал за участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състава на Регионалното командване “Запад”. Ритуалът ще се състои в Асеновград с участието на..

публикувано на 02.09.24 в 06:00