Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатата "История на България" от Блазиус Клайнер отново е на книжния пазар

За първи път книгата на францисканския монах Блазиус Клайнер, посветена на българската история, излиза в България през 1977 г. Ръкописът на монаха дълго време тъне в забрава, в архива на францисканците, в Будапеща.

Той е открит и преведен на български от Карол Телбизов, под редакцията на акад. Иван Дуйчев. 

Счита се,че монахът е потомък на сакси (немскоезичното население на Трансилвания) и се е подвизавал в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение"История на България" обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

В разказа си авторът се уповава на широк набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено.

Малцина знаят,че съчинението, описващо миналото ни, е съставено година преди появата на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, позната на всеки българин.


Още от категорията

Почит към българските политици, обявили се срещу Тристранния пакт

Преди 80 години, на 21 февруари, в дома на председателя на Демократическата партия Никола Мушанов, лидерите на обединената българска опозиция се събират в опит да се противопоставят срещу присъединяването на България към Тристранния пакт, подписан на..

публикувано на 21.02.21 в 07:40

Българският патриарх поздрави новоизбраният сръбски патриарх

Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до новоизбрания патриарх на Сърбия Порфирий , предаде БТА. "Ваше Светейшество, обични в Господа брате и съслужителю, Бог на мира и любовта да бъде винаги сред нас! От наше име и от името на Светия..

публикувано на 19.02.21 в 15:35

Прототип на древна писменост и антично монетно съкровище сред находките на 2020

Праисторически антропоморфни фигури, погребален дар с формата на птица, изящни златни накити, богато украсени съдове с прототип на древна писменост и още, и още уникални артефакти, разкриващи пазени с хилядолетия тайни по нашите земи. Така накратко..

публикувано на 15.02.21 в 11:38