Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателството радиороман

Снимка: Facebook /Нестинарски танц

Създаването на книгата „Нестинарски танц“ започва като риалити радиороман. Първоначално по Радио София, а впоследствие и в ефира на програма "Христо Ботев" на Националното радио авторите разказват по една глава от съчинението. Заради това романът е риалити. Другата му особеност – създаден е не от един, а от 12 писатели, при това – предимно млади.

„През цялото време работехме без предварителен план как да се развие сюжетът и всеки автор преценяваше сам как да развие историята в своята глава, така че „Нестинарски танц“ всъщност е плод и на една импровизация" – обяснява авторката на идеята за романа Таня Мир.

Внимание привлича и сюжетът на романа, който е свързан с една от най-интересните и самобитни български традиции – нестинарството.


„Нестинарски танц“ разказва за две девойки, които, танцувайки върху жаравата, разменят местата си във времето. Едната се връща в епохата на антивизантийското въстанието на Асен и Петър от 1185, довело до създаването на Второто българско царство, а другата – попада в наши дни. По този начин жанрът на фентъзито осигурява свободата на авторите да смесят минало и настояще и да комбинират различни мотиви, обогатявайки сюжета.

Тези обаче, които не харесват фентъзи, нека не се боят да посегнат към книгата. В нея има и романтична история, и криминален елемент, а Таня Мирчева е категорична:


„Това е история за човешките взаимоотношения, която поставя въпроса дали сме толкова различни от предците ни и какво ни обединява като хора и като народ.“

„Нестинарски танц“ е поредният роман, „роден“ в ефира на БНР. От началото на инициативата преди повече от десетилетие досега вече са създадени 36 радиоромана. В сътворяването им са участвали известни български писатели и интелектуалци като Боян Биолчев, Палми Ранчев, Здравка Евтимова, философът Николай Василев и много други. Емил Янев, който е един от бащите на идеята, припомня: "Минахме през почти всички жанрове – правихме криминални, любовни, исторически романи, фентъзи и научна фантастика, пародии..."

Но в дъното на проекта стои идеята за импровизацията.

„Импровизацията, изненадата, неочакваното, бързината на реакцията, защото всичко се разиграваше на живо в ефир, в разговор с водещия и много често в този разговор радикално се променяше намерението на автора какво точно иска да разкаже“ – връща се към началото Янев.

Междувременно „Нестинарски танц“ беше отпечатан и като книжно тяло и вече е на разположение и на четящата аудитория.

Снимки: Facebook /Нестинарски танц,Таня Мирчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25