Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в Албания защитиха своята история

Снимка: архив

Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча разпространи в социалните мрежи декларация срещу твърдения на Македонското дружество „Илинден“ – Тирана, предаде БГНЕС. Македонистите осъдиха изявление на албанския зам.- външен министър Гент ЦакайНа 15 октомври в София Цакай каза, че „българското малцинство е ценен мост между двата народа“. От МД „Илинден“ твърдят, че министърът е обидил македонското малцинство в Албания с „историческа лъжа за наличието на българи в Албания“.

Дружеството за българско-албанско приятелство напомня, че българското малцинство в Албания е неразделна част от албанската държава и живее там от столетия, много преди македонската идентичност от средата на ХХ век.

Български организации и дружества съществуват и развиват от години активна културно-образователна дейност в Голо бърдо, Гора, Преспа, Връбник, Бобощица, Тирана, Елбасан, Кукъс и Берат. Освен за запазване на своя български език, български традиции и народни обичаи, нашите организации работят също така активно и с албанските държавни институции, и с Комитета на малцинствата. Не на последно място, нашите дружества са и мост в развиването на приятелски двустранни отношения между Албания и България“, се казва още в изявлението на Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча.

Още от категорията

Главният прокурор открива конференция „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“

Днес в София главният прокурор на България Иван Гешев ще открие конференция на тема „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие". Очаква се участниците да бъдат приветствани от Адриан Лазара – председател на Комисията по правни въпроси на..

публикувано на 09.12.21 в 06:10

Ден на затопляне, преди нови валежи от дъжд

Четвъртък  ще започне с минимални температури от минус 9° на места в Западна България до 4° по Черноморието. През деня ще е до слънчево. На места в Горнотракийската низина и по Дунава ще има мъгли. След обяд от запад ще се заоблачи. Умереният южен вятър..

публикувано на 08.12.21 в 17:55

Вписаха новите изобретатели в „Златната книга“ на патентите

Президентът Румен Радев участва в тържествената церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство.  „Златната книга" е въведена през 1981 г. и се отваря веднъж в годината, за да бъде попълвана с..

публикувано на 08.12.21 в 12:55
Подкасти от БНР