Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Албания защитиха своята история

Снимка: архив

Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча разпространи в социалните мрежи декларация срещу твърдения на Македонското дружество „Илинден“ – Тирана, предаде БГНЕС. Македонистите осъдиха изявление на албанския зам.- външен министър Гент ЦакайНа 15 октомври в София Цакай каза, че „българското малцинство е ценен мост между двата народа“. От МД „Илинден“ твърдят, че министърът е обидил македонското малцинство в Албания с „историческа лъжа за наличието на българи в Албания“.

Дружеството за българско-албанско приятелство напомня, че българското малцинство в Албания е неразделна част от албанската държава и живее там от столетия, много преди македонската идентичност от средата на ХХ век.

Български организации и дружества съществуват и развиват от години активна културно-образователна дейност в Голо бърдо, Гора, Преспа, Връбник, Бобощица, Тирана, Елбасан, Кукъс и Берат. Освен за запазване на своя български език, български традиции и народни обичаи, нашите организации работят също така активно и с албанските държавни институции, и с Комитета на малцинствата. Не на последно място, нашите дружества са и мост в развиването на приятелски двустранни отношения между Албания и България“, се казва още в изявлението на Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29