Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Албания защитиха своята история

Снимка: архив

Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча разпространи в социалните мрежи декларация срещу твърдения на Македонското дружество „Илинден“ – Тирана, предаде БГНЕС. Македонистите осъдиха изявление на албанския зам.- външен министър Гент ЦакайНа 15 октомври в София Цакай каза, че „българското малцинство е ценен мост между двата народа“. От МД „Илинден“ твърдят, че министърът е обидил македонското малцинство в Албания с „историческа лъжа за наличието на българи в Албания“.

Дружеството за българско-албанско приятелство напомня, че българското малцинство в Албания е неразделна част от албанската държава и живее там от столетия, много преди македонската идентичност от средата на ХХ век.

Български организации и дружества съществуват и развиват от години активна културно-образователна дейност в Голо бърдо, Гора, Преспа, Връбник, Бобощица, Тирана, Елбасан, Кукъс и Берат. Освен за запазване на своя български език, български традиции и народни обичаи, нашите организации работят също така активно и с албанските държавни институции, и с Комитета на малцинствата. Не на последно място, нашите дружества са и мост в развиването на приятелски двустранни отношения между Албания и България“, се казва още в изявлението на Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50