Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ от Оркестъра за народна музика на БНР

Снимка: БНР

„Музика в портрети“ е любопитен проект на фолклорните виртуози от Оркестъра за народно музика на БНР с диригент Димитър Христов. Чрез него те представят в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската музика.


Главни действащи лица в спектакъла, който ще се проведе на 3 декември, в случай на по-спокойна епидемиологична обстановка, са гъдуларят Пейо Пеев, Петър Миланов (тамбура и китара) и Магдалена и Димитър Карамитеви (вокал/кавал).

Блестящ гъдулар и дългогодишен солист на ОНМ на БНР, Пейо Пеев е един от най-интересните и търсени народни изпълнители у нас.



Талантът му на композитор, аранжор и инструменталист е представен в албума „Срещи”, който Пейо Пеев подари на публиката в началото на годината.

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средното музикално училище за народни инструменти и пеене в родопското село Широка лъка. От 2002 г. работи в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ. 


В проекта „Музика в портрети” любителите на българския фолклор ще имат удоволствието да чуят и невероятните изпълнения на емблематичната странджанска певица Магдалена Тодорова и кавалджията Димитър Карамитев. 

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15