Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Русе посреща майсторския клас на Красимира Стоянова

Красимира Стоянова в "Русалка"
Снимка: Виенска държавна опера

Заключителният концерт на участниците от майсторския клас на именитата ни оперна певица Красимира Стоянова е насрочен за 19:00 часа в зала "Филхармония" в Русе, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната опера в крайдунавския град.

Концертът е посветен на 60-годишнината от създаването на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. В него ще се включи и оркестърът на русенската опера с диригент Димитър Косев.

Самата Красимира Стоянова е завършила музикалното училище в Русе със специалност цигулка. След това дипломира в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив с няколко специалности - цигулка, пеене и музикална педагогика. Работи в продължение на няколко години като цигулар. Дебюта си на оперната сцена прави в Софийската опера. От 1999 до 2003 г. е щатна солистка на Виенската Щатсопер, а от 2003 г. е постоянен гост - солист.


Красимира Стоянова е предложена за Почетен гражданин на Русе. Очаква се общинските съветници да гласуват предложението за това на предстоящата си сесия в четвъртък, 19 ноември 2020 г.

За операта и живота с нея, чуйте в интервю на Красимира Стоянова за Радио България от 2016 г. 

Съставил: Красимир Мартинов

Снимки: Wiener Staatsoper, Semperoper Dresden

Още от категорията

Филмовата музика е свобода и предизвикателство

Казват, че най-добрата филмова музика е тази, която зрителят дори не забелязва, а някак я преживява през героите, през техните действия и емоционални състояния. Това, наглед странно определение споделя и Петър Дундаков – български композитор,..

публикувано на 13.01.21 в 16:43

Включете се в анкетата и определете "Музикант на годината`2020"

Започна гласуването в националната анкета "Музикант на годината 2020 ", организирана от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.  По повод 30-годишнината на допитването публиката е поканена да избере "Млад музикант на..

публикувано на 12.01.21 в 17:57

Гюрга Пинджурова: „Изворът на песента ѝ е народното сърце“

Житейската и професионална съдба на именитата ни певица ѝ отрежда забележително място в българската песенна култура. Още в първите отзиви за изкуството ѝ, през 30 те години на м.в., я наричат „вълшебницата на народните песни“. Дори днес, от..

публикувано на 10.01.21 в 08:10