Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе посреща майсторския клас на Красимира Стоянова

Красимира Стоянова в "Русалка"
Снимка: Виенска държавна опера

Заключителният концерт на участниците от майсторския клас на именитата ни оперна певица Красимира Стоянова е насрочен за 19:00 часа в зала "Филхармония" в Русе, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната опера в крайдунавския град.

Концертът е посветен на 60-годишнината от създаването на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. В него ще се включи и оркестърът на русенската опера с диригент Димитър Косев.

Самата Красимира Стоянова е завършила музикалното училище в Русе със специалност цигулка. След това дипломира в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив с няколко специалности - цигулка, пеене и музикална педагогика. Работи в продължение на няколко години като цигулар. Дебюта си на оперната сцена прави в Софийската опера. От 1999 до 2003 г. е щатна солистка на Виенската Щатсопер, а от 2003 г. е постоянен гост - солист.


Красимира Стоянова е предложена за Почетен гражданин на Русе. Очаква се общинските съветници да гласуват предложението за това на предстоящата си сесия в четвъртък, 19 ноември 2020 г.

За операта и живота с нея, чуйте в интервю на Красимира Стоянова за Радио България от 2016 г. 

Съставил: Красимир Мартинов

Снимки: Wiener Staatsoper, Semperoper Dresden



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15