Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопушенето и мръсният въздух увеличават риска при Covid-19

Стресът от заразяване води до по-висок натиск върху здравната система

Снимка: архив

Сателитни снимки за нивото на замърсяване на въздуха над Европа доказват връзката между мръсния въздух и по-тежкото протичане на Covid-19. „По-силно замърсените зони съвпадат прецизно с местата, където на ниво популация има по-тежко протичане на коронавирусната инфекция” – обясни пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му, хората, които живеят на по-замърсени места, боледуват по-често и по-тежко.Причината: фините прахови частици предизвикват промяна на имунната реакция на лигавицата на дихателната система. „Тоест, когато инхалираме боклуци, мръсен въздух, имунната ни система започва да се бори с мръсния въздух, а не със съответните бактериални или вирусни причинители.“

Д-р Александър Симидчиев

И коронавирусната инфекция, и въздушното замърсяване могат ефективно да бъдат спрени с филтърни маски, които ефективно намаляват количеството на фини прахови частици. И вирусите се разпространяват чрез частици, и замърсяването се разпространява с малки частици. Така че филтриращите маски ефективно намаляват този риск“, коментира пулмологът.

 д-р Симидчиев посочи, че пушачите са много по-увредени като съдова функция и състояние на белия дроб и това увеличава риска при Covid-19. Тютюнопушенето засяга кръвоносната система и уврежда кръвоносните съдове, често пушачите имат атеросклероза и исхемична болест, които са рискови фактори за коронавируса.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се получава вследствие дългогодишно въздействие на околната среда върху белия дроб. Тютюнопушенето в най-голяма степен се свързва с това заболяване, макар при 1/4 от пациентите причините да са други, отбеляза още Александър Симидчиев. 

Хората с хронична обструкция на дихателните пътища се пазят повече и боледуват от коронавирусната инфекция по-малко от средностатистическия здрав човек, посочи специалистът.

Притеснението сред хората с хронични заблявания се изостря на фона на натиска, който епидемията оказва върху болниците в страната. В момента 5629 души са на болнично лечение, от тях 313 са в интензивни отделения. Въпреки постоянно растящият им брой, министърът на здравеопазването Костадин нгелов твърди, че проблемът не е в липсата на болнични легла, а в недостига на специалисти. Все повече са медицинските служители с потвърден Covid-19, като по последни данни броят им е 4330.

Един от начините да се намали натискът върху болничните заведения е държавата да предприеме разяснителна кампания относно инфекциозното заболяване – категоричен е проф. Георги Михайлов. Той е депутат от опозиционната БСП, но в момента упражнява лекарската си в болницата в Свищов.

Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведениеНай-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е 3 на 1000. Трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин“, подчерта Михайлов в ефира на БНР.

Редактор: Елена Каркаланова 

Снимки: архив, Георги Нейков - БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38