Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишно над 1 000 000 български жени са обект на насилие

Снимка: БГНЕС

На 25 ноември целият свят отбелязва Международния ден за премахване на насилието над жени. Датата е определена от Генералната асамблея на Общото събрание на ООН през декември 1999 г. Тогава Световната организация подканва правителствата, международните и неправителствените организации да предприемат дейности, насочени към повишаване информираността на обществеността по проблема.

В България Международният ден за премахване на насилието над жени ще бъде отбелязан с поредица от инициативи в продължение на 16 дни, до 10 декември, когато е Денят на човешки права (също учреден от ООН). Организатор е екипът на Българския фонд за жените. Първото събитие е днес, 25 ноември, от 18:30 ч., когато ще се състои онлайн премиера на първия по рода си албум „Вечните хитове на България“. Заглавията, включени в него са на някои от най-обичаните български поп и рок песни – „Моето мъжко момиче“, „Болката отляво“, „Да те жадувам“, „Богатство“... Но всъщност музика няма, заглавието е подвеждащо, затова пък със сигурност провокира интерес.

„Единадесетте „хита“ звучат така, както ги чуват милиони български жени и както никога не са звучали по радиото например. Това са монолози на насилници към жени – техни жертви. Изпълняват актьори, но думите са автентични. Това са изкази на унижение и подигравка към жените, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати“ – сподели Гергана Куцева, представител на БФЖ. В специално събитие във фейсбук страницата на организацията ще бъдат публикувани записите, достъпни за онлайн слушане, а впоследствие ще бъде издадена винилова плоча.

Мисията на този проект е да напомни мрачната статистика – на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобни словоизлияния. Всяка година над 1 000 000 български жени от всички възрасти са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

От Българския фонд на жените искат да обърнат общественото внимание и към друг тревожен факт – случаите на насилие над жени често биват омаловажавани, премълчавани и дори толерирани. Дали е въпрос на манталитет, възпитание или най-обикновена липса на емпатия? Каквато и да е причината, тя вероятно би могла да бъде преодоляна с волята и усилията на всички нас.

Снимки: БГНЕС и bgfundforwomen.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05