Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

101 години от Ньойския мир

Снимка: архив

На 27 ноември 1919 г., в парижкото предградие от Ньой сюр Сен, е подписан Ньойският мирен договор. Документът е наложен на България след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. 

С парафирането на договора от министър-председателя Александър Стамболийски и от представители на силите победителки, от България е откъсната площ от 11 278 кв. км - Южна Добруджа, Западните покрайнини - Царибродско, Босилеградско, Струмишко и Беломорска Тракия. 

В първите три години след този акт от отделените земи в България пристигат над 100 хил. бежанци, а 600 000 българи остават извън границите на родината. 

В резултат на сключеното споразумение страната ни е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 млрд. и 250 млн. златни франка. Но това не е всичко - на България е отнето правото да има своя наборна армия, модерни военни технологии, флот и авиация. Позволените сухопътни сили включват платена войска от 20 000 души, жандармерия от 10 хиляди души и 3 хиляди души погранична стража, с които държавата да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Договорът влиза в сила на 9 август 1920 г. 

В наши дни, по инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария", 27 ноември се отпебязва като Ден на народната памет.  

Редактор: Е. Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40