Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 5 години обичаят „Сурва“ влезе в списъка на ЮНЕСКО

Снимка: БГНЕС-архив

На 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО включи народния празник „Сурва” от района на Перник в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Това припомня на уеб сайта си международната организация.

„Сурва” е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Празникът се провежда през януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани и свирки отбелязват тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в това, че новата година ще е още по-плодородна и здрава година.

Подробностите за обичая в картина и звук, ще намерите в публикацията ни "Звънът на Сурва пречиства и възражда"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За първи път ще има мъжко хоро в ледените води на река Огоста

Повече от 20 години в град Монтана съществува традицията на 6 януари хората да отиват до парк "Монтанезиум", където има изкуствено езеро, подходящо за провеждане на православния ритуал, наречен "спасяване на Светия кръст" на празника Богоявление...

публикувано на 05.01.24 в 21:05

Късметите за баница – от дряновите пъпки до днес

Неизменно навръх Нова година на българската трапеза присъства баница с късмети. Традиционното за страната ни ястие се състои от навити или наредени на пластове листи тесто с плънка от сирене, яйца и масло. Може да бъде и с различни видове месо,..

публикувано на 31.12.23 в 15:30

В Сандански празнуват младото червено вино

Празникът на младото червено вино ще донесе добро настроение на жителите и гостите на Сандански за двайсет и девети път.  На градския площад “България” се събират винопроизводители от района, за да представят новата си продукция. В конкурс за най-добро..

публикувано на 27.12.23 в 06:00