Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов
Снимка: БГНЕС

На тържествена церемония в София, Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира“ (PeaceRun). Топ алпинистът на България посвети своите постижения на каузата за опазване на околната среда, за живот в мир и хармония с природата и със себе си.


В документално видео за Скатов, организаторите на щафетата представиха постиженията и личната философия на българина. На церемонията Атанас сподели, че е трогнат от признанието и от своя страна подари последната си книга "Седемте континентални първенеца" - издание на личните му дневници при изкачването на 7-те най-високи върхове на планетата.

Атанас Скатов

Новото предизвикателство пред  Атанас Скатов е зимно изкачване на връх К2 (8 611м). Той вече се отправи на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, за да направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата. „Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме шанс да се качим“, сподели в интервю за БГНЕС Скатов. Към момента той никога не е предприемал зимна експедиция към върхове с височина над 8 000 м.    

Невъзможни неща няма и всеки може да сбъдва мечтите си, каза преди време алпинистът в интервю за Радио България. Още за предизвикателствата и  пътят към мечтите, прочетете и чуйте в публикацията ни: Алпинистът Атанас Скатов – за превратностите и изборите в живота




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50
Силсила Махбуб

Отношението към бежанците от Близкия изток се нуждае от промяна

Животът на милиони хора по света, които живеят в низ от житейски предизвикателства – война, глад, бедност, изглежда неразбираем за Западния свят, част от който е Европа и България. Затова и приемаме разказите за подобни човешки съдби по-скоро като..

публикувано на 06.02.24 в 11:25