Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С водата, парното и пенсиите са свързани основните жалби до омбудсмана

Националният омбудсман Диана Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

През 2020 г. повече от 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от националния омбудсман, а още 23 865 души са направили това в колективни подписки, жалби и петиции. Това показва справката на институцията, изготвена от експертите на националния обществен защитник и изпратена до медиите.

Най-висок е броят на хората, недоволни от лошото качество на ВиК услугите, от високите и неразбираеми сметки на парното и т.п. (3289 души). Непосредствено след тях се нареждат гражданите, писали до омбудсмана за проблеми в сферата на социалните права, образованието и здравеопазването (2926).

Част от жалбите до омбудсмана през 2021 година са свързани с извънредното положение. В тази връзка на министъра на труда и социалната политика е дадена препоръка да бъдат предложени спешни мерки за подпомагане на хора, които са регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда" след обявяване на извънредното положение и са без право на обезщетение за безработица, на майките, които остават в домовете си, за да се грижат за децата си до 12 годишна възраст, на бременните жени, на които им предстои раждане и са в невъзможност да получат болнични листове за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане, работодателите, осъществяващи сезонна заетост, които имат нужда от подкрепа за запазване на заетостта на персонала си. Препоръката на омбудсмана е изпълнена, отчитат от институцията.

В областта на пенсионно-осигурителните права на гражданите най-голям дял от оплакванията е свързан с ниския размер на пенсиите - 209 души. Възрастните хора протестират и срещу несправедливия начин на тяхното преизчисляване и осъвременяване.

За проблеми и съдействие в сферата на здравеопазването към омбудсмана са се обърнали 835 граждани. Преобладаващата част от жалбите и сигналите са заради недоволство от определените от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и по-рядко от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) проценти трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Жалби постъпват и във връзка със забавяне на експертизата от ТЕЛК в някои области, както и от НЕЛК.

Подробности по темата ще намерите на уеб сайта на националния омбудсман



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05