Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С водата, парното и пенсиите са свързани основните жалби до омбудсмана

Националният омбудсман Диана Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

През 2020 г. повече от 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от националния омбудсман, а още 23 865 души са направили това в колективни подписки, жалби и петиции. Това показва справката на институцията, изготвена от експертите на националния обществен защитник и изпратена до медиите.

Най-висок е броят на хората, недоволни от лошото качество на ВиК услугите, от високите и неразбираеми сметки на парното и т.п. (3289 души). Непосредствено след тях се нареждат гражданите, писали до омбудсмана за проблеми в сферата на социалните права, образованието и здравеопазването (2926).

Част от жалбите до омбудсмана през 2021 година са свързани с извънредното положение. В тази връзка на министъра на труда и социалната политика е дадена препоръка да бъдат предложени спешни мерки за подпомагане на хора, които са регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда" след обявяване на извънредното положение и са без право на обезщетение за безработица, на майките, които остават в домовете си, за да се грижат за децата си до 12 годишна възраст, на бременните жени, на които им предстои раждане и са в невъзможност да получат болнични листове за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане, работодателите, осъществяващи сезонна заетост, които имат нужда от подкрепа за запазване на заетостта на персонала си. Препоръката на омбудсмана е изпълнена, отчитат от институцията.

В областта на пенсионно-осигурителните права на гражданите най-голям дял от оплакванията е свързан с ниския размер на пенсиите - 209 души. Възрастните хора протестират и срещу несправедливия начин на тяхното преизчисляване и осъвременяване.

За проблеми и съдействие в сферата на здравеопазването към омбудсмана са се обърнали 835 граждани. Преобладаващата част от жалбите и сигналите са заради недоволство от определените от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и по-рядко от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) проценти трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Жалби постъпват и във връзка със забавяне на експертизата от ТЕЛК в някои области, както и от НЕЛК.

Подробности по темата ще намерите на уеб сайта на националния омбудсман



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправност в неядрената част

На 15 юни ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани неизправности на маслената система на блочен трансформатор в неядрената част и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор...

публикувано на 14.06.24 в 15:42