Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомотиви с имена на български владетели намаляват времето за пътуване

Снимка: bdz.bg

БДЖ посрещна новата година с два нови локомотива, кръстени на български владетели - "Аспарух" и "Тервел". Това са първите нови машини за последните близо 30 години, предаде БНТ. Те са изцяло дигитализирани, със системи за сигурност последно поколение.

За момента те се движат със скорост 130 км/ч, но се очаква тя да бъде увеличена до 160 км/ч., което ще намали времето за пътуване. Машините са пуснати по линиите от София до Варна и Бургас.

От БДЖ очакват още 13 машини. Другите пристигат поетапно след февруари.

Всички те ще бъдат кръщавани на български владетели. Върху всяка машина ще има QR код. При сканирането му с мобилен телефон пътниците ще научават интересни факти от историята, свързани с владетеля.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25