Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първа споделена работилница в София

Разказ за философията и възможностите на новото арт пространство

Основателите на споделената работилница: Георги Комсалов, Борис Калайджиев и Ясен Недялков
Снимка: Личен архив

Добрата идея е безценна, особено когато човек се посвети на нея. Макар и с малки стъпки, тя ще стане реалност и ще послужи на други хора в обществото. Въплъщение на практична и много полезна идея е създаването на споделена работилница. По примера на споделените офиси, там може да се наеме кът за работа и да се използва цялото оборудване, с което разполага работилницата. 

Подобни многофункционални помещения не са новост за страни като Германия, Великобритания, Нидерландия и САЩ. За България това са първите стъпки в тази насока, благодарение на трима ентусиасти, които решават да пренесат този опит и у нас. За целта намерили подходяща сграда - бившата текстилна фабрика в София, закрита преди 30 години. 

Вложили доста личен труд и собствени средства, за да пригодят старата тухлена постройка в модерно и артистично място за труд и творчество. Там вече работят и първите налични машини, сред които са СNC фрези, стругове, полиращи машини, два лазера за лазерно гравиране и един  3D принтер, както и машина за формоване на пластмасови детайли под вакуум.„Готови сме всичко това да го предоставим на дизайнери, художници, занаятчии, инженери, изобретатели, хора със свободни професии, въобще на всеки, който има идея и търси място и помощ да я реализира. Ще му помогнем с нашия опит и знания“ – отбелязва Георги Комсалов, подготвил основите и техническото обезпечаване на проекта.

„Има нужда от такова пространство. Често хората се вманиачават да притежават машини и инструменти, без да ги използват оптимално. Ние имаме всичко и го предоставяме за ползване. Дори нещо да липсва, ще се опитаме в най-кратък срок да го набавим. Всъщност, ние помагаме на хората да реализират свои идеи и да разберат, че споделянето на опит може да бъде много ценно за някой друг. На този проект никога не сме гледали като на бизнес начинание, а повече като място, което да е от полза за много хора. Затова ние сме насреща."
Създателите на пространството са хора различни интереси и това много им помага в съвместната работа. Така, по думите на Ясен Недялков, архитект от екипа "се обособява център, в който се събират хора с различни професии и всеки допринася към идеята и проекта“.

Мариета Недкова, майстор на изделия от кожа
Сред първите, устроили свой кът във „фабриката на занаятчиите“ е Мариета Недкова – известно име сред майсторите на кожени изделия:

„Попаднах на това пространство, докато си търсех място за работилница. Моята работа е малко шумна, ползват се вредни химикали, а има и такива, които не е удобно да се съхраняват удома. Търсех и място, където да ме посещават хора, които искат да изучат занаята, аз организирам и творчески работилници. Съвсем случайно попаднах на това споделено пространство. Оказа се, че една споделена работилница, в която има специално оборудвани работни места, може да бъде много повече от офис или занаятчийско ателие. Тук има  машини за дървообработване, за керамика, за изработване на макети. Има и офис пространство с бърз интернет. Ако човек има някакъв творчески проект, може да дойде и да използва оборудването. Често хората в свободното си време се насочват към творчески занимания. Има такива, които искат сами да изработят мебели по свой дизайн или дори просто дървени играчки за децата си. Стига да имат желание, те могат да ползват ателие под наем и ако някой не е запознат с машините, може да получи указания и съвети от специалист тук на място“.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Много държави продължават да затягат мерките срещу разпространението на Covid-19. В това число бяха направени или се подготвят промени по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте повече: Чехия въведе..

публикувано на 07.03.21 в 00:10

Нови правила за отпътуване от Англия

От понеделник, 8 март, всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нов формуляр/декларация, в който да посочват, че целта на пътуването им е разрешено в съответствие със съществуващите ограничения. Законово разрешените..

публикувано на 06.03.21 в 23:04

Ограничения при влизане в Румъния

От 21:00 часа на 6 март 2021 г. са в сила ограничителни мерки при влизане в Румъния. Причината е, че България е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона , информира пресцентърът на Министерството на външните работи. По информация на..

обновено на 06.03.21 в 20:17