Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита Свети Антоний Велики

Празникът е известен сред народа и като Антоновден

Снимка: архив

На днешния ден православната ни църква почита паметта на Св. Антоний Велики. Той се ражда през 251 г. в египетско заможно семейство, а когато на 20 години остава сирак, раздава наследството си и започва подвижнически живот.

Антоний бил удостоен с дара на чудотворството и прогонвал бесове. Когато лекувал болните, внушавал им да отправят благодарностите си единствено към Бог. Година преди да си отиде на 105 годишна възраст, светецът побеждава в Александиря еретиците в открит диспут и успехът му е наречен “тържество на християнството”. 

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. 

У нас единственият храм, носещ името на общохристиянския светец, се намира в Мелник. Редките стенописи в него го нареждат сред паметниците на културата с национално значение. 


Еднокорабната базилика „Свети Антоний Велики“ в Мелник е построена през 1846 г. Частично е опожарявана, но никога не е била разрушавана до основи. Наричат я още църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда да се изцелят. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20