Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме жертвите на Холокоста

Снимка: yadvashem.org

Днес, светът отбелязва 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдава почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по времето на нацизма.

В изявлението си, в навечерието на Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, Урсула Фон дер Лайен подчерта, че споменът за жертвите трябва да бъде запазен жив, а младото поколение трябва да бъде възпитавано в нетърпимост спрямо антисемитизма. "Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази битка - отбеляза тя и добави: - Европа процъфтява, когато нейната еврейска общност и другите малцинства могат да живеят в мир и хармония." В тази връзка през 2021 г. ЕК ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма.

Със законодателната рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.

Сред събитията, свързани с отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста е виртуалният тур на Яд Вашем - Световния център за възпоменание на Холокоста в Йерусалим. Специално за българската аудитория сесията започва в 19ч. българско време.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00