Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средните Родопи – дестинация за приключенци

Снимка: pateshestvia.net

Средната част на планината Родопи е истинска съкровищница за природолюбители и хора с приключенски дух. Районът около град Смолян е сред най-благоустроените от туристическа гледна точка зони в Българи. Местните села, характерни със старите каменни къщи, са разпръснати сред най-потайните места на планината и предлагат разходка назад във времето.

В разгара на пандемията с Covid-19, хората избират сигурната среда на малките семейни хотели, където могат да се усамотят, за да се наслаждават на здравословна почивка в съчетание с опознаването на Родопите. През този сезон, въпреки сериозните противоепидемични мерки в цялата страна, къщите за гости в тази част на планината продължават да посрещат туристи. Но за разлика от други години, когато в околностите почиваха предимно гости от чужбина, сега тук звучи почти изцяло българска реч.

Иначе възможности за разходки, спорт и забавления в Средните Родопи– колко щеш! През зимата се организират преходи със снегоходки и с моторни шейни до подножието на първенеца на планината връх Перелик (2191 м) . А какво да кажем за конните преходи в снега, които гарантират уникално преживяване?

Хитът тази зима са с т.нар. „кучешки впрягове“, или шейни теглени от кучета.„Арктическата разходка“ се предлага в ски курорта Пампорово, и трае около 20 минути. Екопътеките „Каньонът на водопадите“ и „Невястата“ пък предлагат незабравими гледки на заскрежената природа. Но най-гостоприемна е планината през пролетта и лятото, когато по-стръмните й склонове не са затрупани със сняг и са лесно проходими.

И още: спускане с алпийски тролей над река Есенска в живописния каньон на Гарга дере, проникване с гумена лодка във водната пещера Голубовица - 2 или люлеене с алпийска люлка, закачена на свода на пещера „Калето“…. Сега е време да започнете да планирате ваканцията си в Родопите.

Още за този райски кът, вижте в материала „Средните Родопи предлагат екстремни преживявания за хора с приключенски дух“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16