Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виното – дъх на любов и минало

Снимка: БГНЕС

Докато Западният свят днес отдава почит на Св. Валентин, в България имаме възможност за избор в празничното си настроение и наздравицата ни да е с любов към… виното.

Гроздето и виното са много тясно свързани с народните вярвания и обичаи на българите. Руйният червен еликсир присъства в традициите около всички важни събития в житейския път на човека – от раждането, сватбата до смъртта му. Затова и ритуалът, който поставя начало на зарязването на лозовите насаждения и подготовката им за следващата реколта, се практикува и до днес по всички краища на страната ни.

Първото подрязване на лозите се прави в деня, когато почитаме св. Трифон. И макар в наши дни Православната църква да прави това на 1 февруари, народът ни продължава да чества старостилната дата – 14 февруари като Празник на лозарите и винарите – Трифон Зарезан.

Зарязването на лозето е било и все още е „мъжка работа“. Със специално омесен хляб, печена кокошка с ориз или булгур и бъклица вино мъжете отиват при лозовите насаждения и отрязват първата лозова пръчка с пожелания и надежда за обилна и здрава реколта. Каква ще е тя тази година, предстои да разберем. И докато чакаме бъдещето, ние ви предлагаме да си припомним миналото и различните вярвания, свързани с виното. За отношението към виното във фолклора ни, за празниците и забраните, свързани с  цикъла на неговото производство, прочетете в материала „Вино пият петдесет юнака“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50