Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари – популярни, но трябва регламент

Снимка: БНР - архив

Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години, тържищата едва сега има вероятност да получат регламентация на дейността си.

Два проектодокумента – Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости, целят изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни. В тях за първи път се въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.



Правилникът за ползване на фермерските пазари организира дейността им чрез правила за предлаганите храни, хигиената на терена, ползваното на оборудване, както и за хората, ангажирани с продажбите.


„Ние организираме фермерски пазари вече осем години и това, от което страдаме през целия период е, че няма мерки за безопасност на храните, уеднаквяващи стандартите – подчертава Гергана Кабаиванова от Фондация „LocalFood“, един от авторите на проектодокументите. – За съжаление, досега буквално сме били ощетявани от Агенцията по храните с необосновани забрани по отношение на контрола на храните. Затова и искаме да се отличим от инцидентно организираните мероприятия, при които граждани разпъват нелицеприятни масички и върху тях продават псевдо домашни храни без всякакъв контрол. Целта на този правилник е да разграничи фермерските пазари, подхождащи професионално и осъществяващи стриктен контрол за безопасност на храните, от нерегламентираните.“



В правилника се предлага да бъде въведена мярка за организирането на събития с благотворителен, образователен и демонстрационен характер, на които да може да се предлага домашно приготвена храна. При нея се поставя „предел“ между домашното и професионалното приготвяне на храни.

„Наръчникът представлява опростена процедура за регистрация на домашни кухни в къщите за гости – обяснява същността на втория предложен документ Гергана Кабаиванова. – Правилата ще позволят на стопаните да предлагат домашно приготвена храна не само на хората, които нощуват при тях, но и на ресторантски принцип на всеки свой гост. Освен това ще могат да продават до крайни клиенти чрез онлайн магазини, както и на местни фермерски пазари.“

Проверка в 20 къщи за гости показва, че стопаните не осъзнават какво би могло да се подобри, ако регистрират кухни, в които да предлагат храна на всякакви гости. Затова и приемането на правилника е само първата стъпка. „След като имаме одобрената юридическа основа, ще започнем да регистрираме първите пилотни кухни в къщи за гости, за да покажем как може да се развие селският туризъм чрез предлагането на домашни храни и това да е полезно за цялото село“, казва още Гергана Кабаиванова.

Двата проектодокумента са внесени в Националния съвет по храните още през ноември м.г. Предстои експертен съвет да ги разгледа и евентуално да ги одобри.

Редактор: Диана Цанкова /по интервю на Айше Лятиф, БНР-Шумен/                                                                                                                                                         



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45

България днес - 26 август 2024 г.

В „България днес“ на 26 август говорим за горските пожари и безводието на лятото 2024 година у нас. Природните стихии застрашават не само живота и нормалния бит на хора, но и са сериозна предпоставка за промени в биоразнообразието на..

публикувано на 26.08.24 в 19:00

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините..

публикувано на 26.08.24 в 16:37