Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години, тържищата едва сега има вероятност да получат регламентация на дейността си.
Два проектодокумента – Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости, целят изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни. В тях за първи път се въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.
Правилникът за ползване на фермерските пазари организира дейността им чрез правила за предлаганите храни, хигиената на терена, ползваното на оборудване, както и за хората, ангажирани с продажбите.
„Ние организираме фермерски пазари вече осем години и това, от което страдаме през целия период е, че няма мерки за безопасност на храните, уеднаквяващи стандартите – подчертава Гергана Кабаиванова от Фондация „LocalFood“, един от авторите на проектодокументите. – За съжаление, досега буквално сме били ощетявани от Агенцията по храните с необосновани забрани по отношение на контрола на храните. Затова и искаме да се отличим от инцидентно организираните мероприятия, при които граждани разпъват нелицеприятни масички и върху тях продават псевдо домашни храни без всякакъв контрол. Целта на този правилник е да разграничи фермерските пазари, подхождащи професионално и осъществяващи стриктен контрол за безопасност на храните, от нерегламентираните.“
В правилника се предлага да бъде въведена мярка за организирането на събития с благотворителен, образователен и демонстрационен характер, на които да може да се предлага домашно приготвена храна. При нея се поставя „предел“ между домашното и професионалното приготвяне на храни.
„Наръчникът представлява опростена процедура за регистрация на домашни кухни в къщите за гости – обяснява същността на втория предложен документ Гергана Кабаиванова. – Правилата ще позволят на стопаните да предлагат домашно приготвена храна не само на хората, които нощуват при тях, но и на ресторантски принцип на всеки свой гост. Освен това ще могат да продават до крайни клиенти чрез онлайн магазини, както и на местни фермерски пазари.“
Проверка в 20 къщи за гости показва, че стопаните не осъзнават какво би могло да се подобри, ако регистрират кухни, в които да предлагат храна на всякакви гости. Затова и приемането на правилника е само първата стъпка. „След като имаме одобрената юридическа основа, ще започнем да регистрираме първите пилотни кухни в къщи за гости, за да покажем как може да се развие селският туризъм чрез предлагането на домашни храни и това да е полезно за цялото село“, казва още Гергана Кабаиванова.
Двата проектодокумента са внесени в Националния съвет по храните още през ноември м.г. Предстои експертен съвет да ги разгледа и евентуално да ги одобри.
Редактор: Диана Цанкова /по интервю на Айше Лятиф, БНР-Шумен/
Кристиян Владов и Стефан Кюркчиев от Природонаучния музей в Пловдив работят по проект за транспортиране на живи риби от Южния полярен кръг до България. Целта е да се създаде антарктически аквариум в Пловдив, където посетителите – от ученици до..
Ще бъде приложена процедурата за изваждането на военните разходи от индекса за изчисляване на инфлацията, заяви в Мюнхен министърът на отбраната Атанас Запрянов, предава БТА. На конференцията по сигурността министърът обясни, че това е позиция, която..
Справянето с кризите пред ЕС, изисква повишаване на европейската глобална конкурентоспособност и гарантиране на сигурността, заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Европейския съвет Антонио Коща в рамките на Мюнхенската конференция..
На 16 февруари Радио България празнува своята 89-а годишнина. Честит празник, колеги! Честит празник, слушатели и приятели отблизо и далеч!..
В старопланинския град Априлци днес и утре традиционният празник на сланината и греяната ракия събира хиляди почитатели на традициите, предаде..
На 14 февруари в "България днес" сме на празнична вълна. Почитаме и Трифоновден, и деня на Св. Валентин, и деня на археолога. В аванс поглеждаме и към..