Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите отбелязват националния си празник

Снимка: Венета Николова

България отбелязва националния си празник - 3 март, с редица прояви в страната и чужбина.

Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на парламента Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провеждат честванията в Габрово, вече се изкачи на върха и оттам припомни, че  "България е древна държава с дълбоки корени“.

Въпреки отменената тържествена церемония на Шипка, се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В обръщение по повод 143 години от Освобождението премиерът Бойко Борисов подчерта, че страната ни преминава през сериозно изпитание, а ключът към връщането на нормалността е в единството.

В София честванията започват в 11:00 часа пред паметника на Незнайния воин, а кулминацията е тържествена заря-проверка вечерта на площад "Народно събрание".

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" поздрави българите за националния празник с писмо до медиите. В него се припомня заслугата на бесарабските българи, които активно участват в освободителния процес.

Чрез Фейсбук към българите поздрав отправят и деца от българските неделни училища по света - Гърция,  Франция, Норвегия, Швейцария, Италия и други страни.

За първи път Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник. Повод за това са както националният празник на България, така и 55 години дипломатически отношения между България и Канада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25