Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата на прошката пречиства живота ни

Снимка: архив

Сирни Заговезни е един от най-пъстрите български празници. Винаги се пада в неделя, ден преди Великия пост. Някога цялата седмица преди празника била изпълнена с веселие – люлки, хора, събирания и трапези, за които се приготвяли ястия и десерти от мляко, сирене, яйца и т.н. След Месни заговезни е време от храната да се изключат и тези продукти – чак до Великден, когато се отговява с великденско яйце.

Обичаят се нарича още Сирни поклади или Прошка, защото вечерята е предшествана от искане и даване на прошка. По-младите искат прошка от по-възрастните, младоженците посещават кумовете си, занаятчиите – майсторите, които са им „дали хляб в ръцете“. Обичайната формула е „Прощавай! Простено да ти е!“, но тя има различни варианти според региона. Идеята е човек да започне физическото и духовното пречистване, което ще постигне чрез постите, след като е получил опрощение от близките си. И след като той самият е дал прошка за грешките, които волно или неволно всеки е правил.

В нашия език има много поговорки, които учат, че човек не бива да държи лоши мисли в главата си, защото те „умъчняват сърцето“ и „загрозяват лицето“. С други думи – прощавай, независимо дали си получил извинение и дали провинилият се заслужава това благо – прошката. Както знаем, никак не е лесно, защото има злини, които трудно можем да забравим и които понякога променят живота ни. Но поне животът сред най-близките трябва да се пречиства от силата на прошката и на доброто.  И дори да сме пропуснали „покрай ушите си“ подобни думи, на Сирница можем да изпълним и тази част от традицията. Много хора го правят и днес – така, както векове са искали и давали прошка нашите предшественици. Още за ритуала и вярванията, свързани снего, прочетете в публикацията „Ако има грешка, има и прошка” от колекцията на Радио България.

Съставил: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30