Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството на банатските българи отбелязва 55 години от своето създаване

Банатски българи с носии. Вторият от дясно наляво е Михаил Шипков
Снимка: личен архив на Гюро Лавров

На днешния ден преди 55 години се създава първото Дружество на банатските българи в България. Появата му дължим на ентусиазма и амбицията на наследника на българите от Винга Михаил Шипков, роден през 1919 г. в плевенското село Асеново.

Дружеството е учредено като „патриотична организация”, обединяваща банатските българи и техните потомци в София. Идеята е то да поддържа тесни връзки със земляческите групи из България, за да се съхранят традиционният бит и култура и банатското българско самосъзнание. След смъртта на Михаил Шипков през 1996 г., дейността на дружеството замира. През 2007 г. тя е подновена чрез регистрацията на ново дружество, приемник на старото. Начело застава Светлана Караджова, което води до постепенно обединяване на дейността на дружеството и зародилата се през 1998 г. концепция "Фалмис" – на първото печатно издание на банатските българи в България „ФАЛМИС-Uvec falim” (от католическия поздрав “Laudetur Jesus Christus!” – „Хвален да бъде Исус Христос!”, Falmis идва от съкращението на този поздрав)

През 2016 г. към дружеството се създава танцов състав "Фалмис". Той приобщава към банатския български фолклор потомците на банатските българи в столицата, но с радост приема и приятели и почитатели от близо и далеч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Външното министерство командирова допълнителни служители в консулските служби, за да се справят с нарастващите нужди на туристическия бранш от чуждестранни работници през летния сезон. Това се казва в позиция на ведомството по повод интерю за БНР на..

публикувано на 27.04.24 в 09:05

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05
Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05