Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крехки тенденции за спад на заболяемостта от Covid-19 и покачваща се смъртност

Седем класове се връщат в училище от 12 април

Снимка: БГНЕС

„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на Covid-19 с много крехки тенденции на спадане на заболяемостта“, заяви на редовния брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Процентът на положителните тестове пада с 3% дневно, а излекуваните доближават броя на положителните случаи. В нито една област няма над хиляда заболели от коронавирус на 100 хил. души.

Страната ни в момента заема девето място в Европейския съюз по заболяемост, с 635 души на 100 хиляди и второ по смъртност,
съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Областите с най-много заболели от Covid-19 са София, Варна, Перник и Бургас, а с най-малко – Разград, Видин, Кърджали и Търговище. Според инспектора, по показателите брой на положителни тестове, на заболели и на починали, данните са по-ниски в сравнение с втората вълна на заразата.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че тенденцията при починалите все още е възходяща – 23 на 100 хил. души,
докато при заболелите се наблюдава крехък спад – 0,5%, в сравнение с миналата седмица. В болниците, 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети и 64% от тях – в интензивните отделения.

От 12 април частично се възстановява присъственото обучение, съобщи образоветелният министър Красимир Вълчев.
Учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище, както и 7, 8 и 10 клас, които ще се редуват на ротационен принцип с по-големите класове. Според министъра, ситуацията в образованието е добра – два пъти по-малко са болните и заразените ученици и учители, благодарение на ваксинацията и частичното присъствено обучение. В момента около 500 преподаватели и непедагогически служители са с коронавирус.

Здравният министър препоръча на ваксинираните с първа доза от препарата на „АстраЗенека“ да не се притесняват, тъй като са минали повече от две седмици – времето, в което изключително редките усложнения се проявяват. Според Европейската агенция по лекарствата, има предполагаема връзка между тези лекарствени реакции и оксфордската ваксина. Затова и лекарите трябва да обръщат внимание на пациенти със задух, болки в гърдите, подуване на долните крайници и замъглено виждане, каза още проф. Костадин Ангелов.

Редактор: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30