Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветовете на пролетна София

4
Снимка: БГНЕС

Въпреки противоепидемичните мерки и по-прохладното време тази пролет, столичани изпълват улици, паркове и градинки. Цветовете на пролетта също започват да "изкачат" из централните части на града, по много от алеите и зелените зони на София. Композициите от пролетни цветя, които ще радват столичани и туристи в идните седмици ще се разгърнат на повече от 10 декара из целия град, обещават от Столичната община. 


Тази година на почит са лалетата и теменужките. За целта в София са били засадени над 200 хиляди лалета, част от които са внос от Холандия. И още - 5200 теменужки и парички (Bellis perennis), 300 хиляди рози и повече от 2 000 многогодишни храсти, ще внасят цвят и настроение в забързаното всекидневие на столичани.


Най-зрелищните са "килимите" от лалета и теменужки при НДК, а от Моста на влюбените ще се виждат кръгове от вечнозелени храсти в съчетание с бели и розови лалета. При зацветяването на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, покрай канала на Перловска река, са били използвани различни сортове бяло и кичесто лале, съчетано с бели, розови и кичести парички.

Цветни фигури и редици от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти ще разнообразяват зелените ивици на „Ботевградско шосе“ и ще придружават с километри влизащите в София.

Да ви е цветно!!! 

Съставил : Венета Николова

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, Столична Община

Галерия

Още от категорията

43 населени места в България отбелязват Международния ден на йога

За седма поредна година светът отбелязва Международния ден на йога − здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Официалната дата е 21 юни, но събитията, посветени на празника обикновено..

публикувано на 19.06.21 в 10:35

Новите случаи на Covid-19 в България са 105

Едва 105 от направените близо 15 хиляди проби за Covid-19 са положителни, което е 0,7%. Според данните на Единния информационен портал към полунощ, в болница се лекуват 1752 пациенти с Covid-19, а 208 са в интензивни отделения. Регистрирани..

публикувано на 19.06.21 в 09:23

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Отхлабването на „хватката“ на пандемията в някои държави се отрази на режима за влизане на територията им на граждани от България и други страни. Вижте: Гърция  промени режима за пристигащите в страната граждани в условия на Covid-19...

публикувано на 19.06.21 в 02:00