Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кои са 7-те български паметника на културата от списъка на ЮНЕСКО

Снимка: архив

По повод обявения от ООН Международен ден за опазване на паметниците на културата (18 април), Радио България ви представя българските паметници на културата, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Те са 7 на брой. Вижте ги:

Старият град Несебър е разположен на живописен черноморски полуостров. Смята се, че е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. Архитектурното бижу пази стари крепостни стени от Римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век, а някога се е славел и със своите 40 църкви.

Свещарска гробница

Датира от първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр.. Украсата й е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на тракийското племе гети. А най-емблематичната част е таванът на камерата. Той се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце - кариатиди, чиито лица и коси още пазят останките от цветна украса.

Рилският манастир

Най-значимият манастир в България е основан през 10 век от отшелника Иван Рилски. През османското владичество (ХV – ХІХ в.) става център на духовно и книжовно самосъхранение на българската народност. След Освобождението духовният живот в обителта продължава своя разцвет, а нетленните мощи на св. Йоан Рилски и до днес са извор на утеха и небесна помощ за пристъпващите към тях с вяра.

Ивановските скални църкви

На различна височина в скалите на каньона на река Русенски Лом са били издълбани поредица от малки скални църкви, параклиси и отшелнически килии. През Х-XIV век те превръщат долината в българско духовно средище. Районът е бил и център на исихазма по нашите земи. Скалната църква „Света Богородица“ от XIII в. е с уникални стенописи и посреща хиляди туристи от цял свят.

Казанлъшката тракийска гробница

Тя е шедьовър на античната архитектурата от IV-IIIв пр. Хр. Това е единственият у нас цялостно съхранен паметник на живописта от ранноелинистичната епоха. Гробницата е богато изографисана, а в камерата й е представена сцена на погребалното угощение и символичното изпращане на починалия тракийски владетел, съпроводено от три препускащи колесници.

Мадарският конник

Загадъчната скулптурна композиция, изсечена в скала край днешния град Шумен, е  единствена по рода си в цяла Европа и е част от археологическия резерват Мадара, който свидетелства за човешка дейност от 4000г пр.н.е. Конникът, с прободения лъв в нозете му и вярното куче подире му, е бил  изсечен с невероятно майсторство. А средногръцките надписи около него разказват подвизите на трима български ханове.

Боянската църква

Храмът в подножието на Витоша, е изографисан с 89 сцени и композиции, които съдържат 240 образи. И до днес не се знае кой е талантливият майстор на стенописите, изографисани през 1259г. Те коренно се отличават от схоластичните, безжизнени фигури на византийската живопис и предхождат значително стенописите на родоначалника на италианския ренесанс Джото ди Бондоне.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Защо първото великденско яйце е червено?

Традиция повелява Великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък от най-възрастната жена в семейството. В миналото в по-заможните домове се боядисвали около 500-600 яйца – за да стигнат до Спасовден и да има за всички домашни, а също за роднини и..

публикувано на 29.04.21 в 05:20

Беладона стои в основата на “българско лечение” на паркинсонизъм

През 1900 г. един 24 годишен младеж, произхождащ от семейството на сопотски знахар, заминава за Цариград, за да изучи тайните на билките. Името му е Иван Раев и две десетилетия по-късно ще се прочуе в Италия като изобретателят на “cura bulgara”..

публикувано на 25.04.21 в 05:45

За киселото мляко и лечението на Covid-19

Молекули в киселото мляко са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително „цитокинови бури“, причинени от Covid-19, съобщиха изследователи от университета Бен-Гурион в Южен Израел. Учените, идентифицирали молекулите – проф. Раз..

публикувано на 24.04.21 в 10:25