Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са 7-те български паметника на културата от списъка на ЮНЕСКО

Снимка: архив

По повод обявения от ООН Международен ден за опазване на паметниците на културата (18 април), Радио България ви представя българските паметници на културата, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Те са 7 на брой. Вижте ги:

Старият град Несебър е разположен на живописен черноморски полуостров. Смята се, че е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. Архитектурното бижу пази стари крепостни стени от Римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век, а някога се е славел и със своите 40 църкви.

Свещарска гробница

Датира от първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр.. Украсата й е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на тракийското племе гети. А най-емблематичната част е таванът на камерата. Той се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце - кариатиди, чиито лица и коси още пазят останките от цветна украса.

Рилският манастир

Най-значимият манастир в България е основан през 10 век от отшелника Иван Рилски. През османското владичество (ХV – ХІХ в.) става център на духовно и книжовно самосъхранение на българската народност. След Освобождението духовният живот в обителта продължава своя разцвет, а нетленните мощи на св. Йоан Рилски и до днес са извор на утеха и небесна помощ за пристъпващите към тях с вяра.

Ивановските скални църкви

На различна височина в скалите на каньона на река Русенски Лом са били издълбани поредица от малки скални църкви, параклиси и отшелнически килии. През Х-XIV век те превръщат долината в българско духовно средище. Районът е бил и център на исихазма по нашите земи. Скалната църква „Света Богородица“ от XIII в. е с уникални стенописи и посреща хиляди туристи от цял свят.

Казанлъшката тракийска гробница

Тя е шедьовър на античната архитектурата от IV-IIIв пр. Хр. Това е единственият у нас цялостно съхранен паметник на живописта от ранноелинистичната епоха. Гробницата е богато изографисана, а в камерата й е представена сцена на погребалното угощение и символичното изпращане на починалия тракийски владетел, съпроводено от три препускащи колесници.

Мадарският конник

Загадъчната скулптурна композиция, изсечена в скала край днешния град Шумен, е  единствена по рода си в цяла Европа и е част от археологическия резерват Мадара, който свидетелства за човешка дейност от 4000г пр.н.е. Конникът, с прободения лъв в нозете му и вярното куче подире му, е бил  изсечен с невероятно майсторство. А средногръцките надписи около него разказват подвизите на трима български ханове.

Боянската църква

Храмът в подножието на Витоша, е изографисан с 89 сцени и композиции, които съдържат 240 образи. И до днес не се знае кой е талантливият майстор на стенописите, изографисани през 1259г. Те коренно се отличават от схоластичните, безжизнени фигури на византийската живопис и предхождат значително стенописите на родоначалника на италианския ренесанс Джото ди Бондоне.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30