Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата Covid-19 продължава да разпространява своя обхват по света. В отговор, редица държави направиха промени или подготвят такива, по отношение на режима за влизане на граждани от България и от други държави. 

Гърция ограничи придвижването между отделните си области до 10 май, с цел да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на Covid-19. Мярката влезе в сила на 23 април и ще продължи до 06:00 часа на 10 май. Изключения се допускат при определени спешни обстоятелства. Кои са те - вижте ТУКБългарското външно министерство препоръча на сънародниците ни да се въздържат от пътувания до Република Гърция в посочения период.

Само преди броени дни, на 19 април, Гърция отмени карантината за граждани от ЕС, Шенгенското пространство и други страни, като беше оставено изискването за представяне на негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизане. Въведена беше и възможността за представяне на сертификат за ваксинация, с изискването да са изминали поне 14 дни от поставянто на ваксината. Със същото решение на правителството на Гърция, от 19 април ГКПП Маказа-Нимфеа беше отворен временно за леки автомобили, а пътниците можеха да преминават и през ГКПП Кулата-Промахон, от което много наши сънародници решиха да се възползват. С новото решение от 23 април обаче, на практика е забранено придвижването между отделните области в Гърция, което прави пътуването с цел туризъм невъзможно. 

До 3 май е в сила задължителна карантина за влизане в Албания от Гърция и Северна МакедонияС решение на Техническия експертен комитет по управлението на ковид пандемията в Република Албания, от 20 април до 03 май 2021 г. се налага задължителна 14-дневна карантина за всички лица, влизащи в Република Албания от Северна Македония и Гърция, с изключение на транзитно преминаващите. Припомняме, че за влизане на територията на Република Албания не се изисква представянето на негативен тест за Covid-19. В страната продължава да е ограничено движението на граждани и превозни средства между 22.00 и 06.00 часа. Глобата за нарушение на тази мярка е в размер на 10 000 леки (около 80 евро).

В сила са заповеди за забрана на събирането на повече от десет души на обществени места, както и за задължително носене на маски на всички обществени места - на открито и на закрито. Глобата за неизползване на маска е в размер на 3 000 леки /24,28 Евро/ при първо и 5 000 леки /40,47 Евро/, при повторно нарушение.

Куба продължава прилагането на здравни протоколи за пътници, пристигащи на национална територия, съобщи посолството на страната у нас. От 42 364 души, пристигнали в страната от 6 февруари, когато бяха въведени, до 16 април, в 909 души е открита болестта. Ръководството на страната възобнови изолацията в институциите, определени от властите във всички провинции и броят на полетите до острова беше намален, особено от страни с деликатна епидемиологична и санитарна ситуация, уточняват от посолството в информацията си относно мерките за санитарен контрол.
Като част от процедурите е извършването на първия PCR тест в реално време при пристигане на пътниците на летището и втори такъв до пети ден от престоя им в изолационния център
.

Западна Европа започна постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки. Въпреки бавната ваксинация, Западна Европа отбелязва известен напредък в борбата ѝ с пандемията, отнела живота на над 640 000 души на Стария континент.

В Италия, правителството възстанови свободното пътуване между регионите с по-нисък риск, като хората могат да пътуват и до региони с по-висок брой на заразени, ако притежават ваксинационен паспорт. Според новите правила баровете и ресторантите на открито също ще бъдат отворени от следващата седмица.

Във Франция ограниченията при пътувания между регионите се очаква да отпаднат от 3 май, но вечерният час между 19 часа и 6 часа сутринта ще остане в сила, заяви говорител на правителството.

В началото на май се очаква Гърция да разреши храненето на открито. Премиерът на страната Кириакос Мицотакис заяви, че това ще се случи преди планирания старт на туристическия сезон в средата на месеца.

Кафенета, ресторанти и музеи отново са достъпни за жители и гости в столицата на Дания – Копенхаген. За влизане в тях, гражданите трябва да представят "коронапропуск", удостоверяващ отрицателен тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа, ваксинация или скорошно преболедуване. Остава забраната за работа на нощните клубове, а кината, театрите и концертните зали отварят от 6 май. Вече работят и магазините, в които се продават и нехранителни стоки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25