Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден на прелетните птици – грижа към живота и в небето

Снимка: архив

От 2006 г. всеки втори уикенд на май се посвещава на опазването на прелетните птици и на техните местообитания. По този повод се организират множество събития, които карат хората да вдигат поглед към небето и да вникват в природните закони. А според тях животът на човека е немислим без съществуването на птичия свят

Атанасовското езеро
Най-важното място за прелетните птици у нас е Атанасовското езеро край Бургас. Всяка година тук се събират пътищата на 40 хиляди грабливи птици от 30 вида и на 180 хиляди водолюбиви птици от 5 вида, които летят по миграционния път Виа Понтика. Затова е важно езерото да бъде опазено в сегашното си състояние – без изграждането в близост на съоръжения, вятърни перки и други заплахи за птиците, пътуващи по небесната магистрала. 

С налчието на редки си видове птици България е привлекателна дестинация за орнитолози, любители на природата и туристи от цял свят. 

Световният ден на прелетните птици се отбелязва два пъти годишно – през втората събота на май и на октомври.

Снимки: архив и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40