Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световният ден на прелетните птици – грижа към живота и в небето

Снимка: архив

От 2006 г. всеки втори уикенд на май се посвещава на опазването на прелетните птици и на техните местообитания. По този повод се организират множество събития, които карат хората да вдигат поглед към небето и да вникват в природните закони. А според тях животът на човека е немислим без съществуването на птичия свят

Атанасовското езеро
Най-важното място за прелетните птици у нас е Атанасовското езеро край Бургас. Всяка година тук се събират пътищата на 40 хиляди грабливи птици от 30 вида и на 180 хиляди водолюбиви птици от 5 вида, които летят по миграционния път Виа Понтика. Затова е важно езерото да бъде опазено в сегашното си състояние – без изграждането в близост на съоръжения, вятърни перки и други заплахи за птиците, пътуващи по небесната магистрала. 

С налчието на редки си видове птици България е привлекателна дестинация за орнитолози, любители на природата и туристи от цял свят. 

Световният ден на прелетните птици се отбелязва два пъти годишно – през втората събота на май и на октомври.

Снимки: архив и БГНЕС

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Отхлабването на „хватката“ на пандемията в някои държави се отрази на режима за влизане на територията им на граждани от България и други страни. Вижте: Гърция  промени режима за пристигащите в страната граждани в условия на Covid-19...

публикувано на 19.06.21 в 02:00

Експерти започват работа по създаването на Национален антираков план

Работна група, с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентски организации и на фармацевтичната..

публикувано на 18.06.21 в 19:42

Девети национален събор на овцевъдите се провежда край Арбанаси

В близост до Петропавловския манастир, край великотърновското село Арбанаси, започна деветото издание на Националния събор на овцевъдите. При официалното му откриване заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков..

обновено на 18.06.21 в 16:16