Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава да е динамична ситуацията около режима на влизане в различните държави, въведен с цел намаляване на разпространението на Covid-19. Вижте къде и какви новости при влизането и престоя на граждани от България в други страни бяха въведени през настоящата седмица:

От 5 май 2021 г. отпадна задължителната карантина за всички граждани, включително – за българи, които влизат в Албания от Гърция и от Република Северна Македония. Българското посолство в Тирана припомня, че за влизане на територията на Албания не се изисква представянето на негативен тест за Covid-19. В страната продължава да е в сила ограничение на движението на граждани и превозни средства между 22.00 и 06.00 часа. Глобата за нарушение на тази мярка е в размер на 10 000 леки (около 80 евро). В сила остава забраната за събиране на повече от десет души на обществени места, както и задължението за използване на маски на всички обществени места – на открито и на закрито. Глобата за неизползване на маска е в 3 000 леки при първо и 5 000 леки при повторно нарушение.

В Гърция от 3 май 2021 г. отпаднаха някои вътрешни ограничителни мерки. Намален беше вечерният час и се отвориха заведенията на открито при определени условия. Забраната за движение важи в интервала между 23:00 ч. и 5:00 ч., вместо както преди от 22:00 ч. до 5:00 ч. Остава обаче изискването за изпращане на SMS преди излизане от вкъщи. Заведенията за обществено хранене отвориха, но само в площите на открито, при ограничение до 6 души на маса. Задължително е ежеседмичното самотестване на персонала в заведенията с rapid тест и използването на маска. Ограничаването на движението на граждани между различните области с определени изключения, както и останалите вътрешни противоепидемични ограничителни мерки към момента остават в сила до понеделник, 10 май 2021 г. 

Също от 3 май Абу Даби изисква за пристигащите от България PCR тест и карантина, като ще им се поставя и проследяваща гривна. Ваксинираните срещу коронавирус, пътниците от държави, които не са в категорията «зелени страни», включително и България, трябва да си направят PCR тест при пристигане в емирството, да се поставят под карантина за пет дни с проследяваща гривна, а на четвъртия ден от пристигането се прави нов PCR тест. На неваксинираните пътници, които влизат от България, е необходимо да се направи PCR тест при пристигане. Те трябва да се карантинират за 10 дни, като им се поставя проследяваща гривна и им се прави друг PCR тест на осмия ден. Вижте още подробности ТУК

От 6 май 2021 г. отпадна карантината за пристигащите в Швейцария и Лихтенщайн от България български и чужди граждани. Остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет. Изключенията от тези две изисквания могат да бъдат намерени ТУК. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798 243 822.

В Германия остава в сила изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест при пристигане от България до 12 май 2021 г. включително, въпреки че от 2 май 2021 г. Германия намали нивото на риск за България от „държава с висока честота на заразяване“ на „рискова държава“. До 12 май продължава да важи сегашният режим за влизане във федералната република - освен предоставянето на отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа, е необходима регистрация в електронната система. Задължителна е и 10-дневна карантина, като в зависимост от режима на отделните федерални провинции са възможни различни специфики. До 12 май 2021 г. като цяло е валидно изискването пътуващите с въздушен транспорт към Германия да представят негативен тест преди качване в самолета.

Ако сте ваксинирани, влизате в Дания без уважителна причина и без тест за Covid-19. Това важи за всички граждани, пристигащи от ЕС и Шенгенското пространство, но при условие, че са имунизирани. По информация на посолството ни в Копенхаген за завършена ваксинационна схема датските власти приемат поставянето на две дози от ваксината срещу коронавируса, както и изтичането на 14 дни от поставяне на последната доза. В документа следва да са написани имената и рождената дата на ваксинираното лице, както и името на ваксината. Вижте още подробности в рубриката ни "Пътуване и престой"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00