Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие до Розовата долина в сезона на царицата на цветята

Снимка: pixabay

Една от легендите за създаването на Розовата долина у нас разказва, че първото цвете в нея е посадено от българин, завърнал се от далечна Персия. Там той изпълнил волята на богат и могъщ шах, да построи джамия в двора на двореца за три дни. В замяна, владетелят осъществил две от трите му желания. Третото отказал, тъй като българинът настоявал да получи за жена дъщерята на владетеля. Хвърлен в тъмница, сънародникът ни се измъкнал с помощта на девойката и двамата успели да избягат. Тежкият път през пустинята не понесъл на красивата девойка. Тя починала, а българинът изпълнил заръката й да засади в родината си розовия храст, който тя носела. Оттогава се смята, че капчиците роса, които се появяват сутрин върху розите, всъщност са сълзите на двамата безименни влюбени, които не успели да се порадват на съвместния си живот в пленителната ни родина.


Май е месецът, в който цъфтят розовите плантации в България. Това е и най-подходящото време да направим туристическа обиколка в района на Казанлък и Павел баня. Защото освен аромата на рози, тази част от страната ни пази уникални исторически паметници и спиращи дъха природни забележителности. Там ни води публикацията „Долина с дъх на рози, лавандула и… хилядолетна история“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30