Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие до Розовата долина в сезона на царицата на цветята

Снимка: pixabay

Една от легендите за създаването на Розовата долина у нас разказва, че първото цвете в нея е посадено от българин, завърнал се от далечна Персия. Там той изпълнил волята на богат и могъщ шах, да построи джамия в двора на двореца за три дни. В замяна, владетелят осъществил две от трите му желания. Третото отказал, тъй като българинът настоявал да получи за жена дъщерята на владетеля. Хвърлен в тъмница, сънародникът ни се измъкнал с помощта на девойката и двамата успели да избягат. Тежкият път през пустинята не понесъл на красивата девойка. Тя починала, а българинът изпълнил заръката й да засади в родината си розовия храст, който тя носела. Оттогава се смята, че капчиците роса, които се появяват сутрин върху розите, всъщност са сълзите на двамата безименни влюбени, които не успели да се порадват на съвместния си живот в пленителната ни родина.


Май е месецът, в който цъфтят розовите плантации в България. Това е и най-подходящото време да направим туристическа обиколка в района на Казанлък и Павел баня. Защото освен аромата на рози, тази част от страната ни пази уникални исторически паметници и спиращи дъха природни забележителности. Там ни води публикацията „Долина с дъх на рози, лавандула и… хилядолетна история“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50