Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха некропол от времето на Първата българска държава

Доц. д-р Здравко Димитров
Снимка: YouTube

Три некропола от различни епохи разкриха археолози при спасителни разкопки по трасето на новия скоростен път край видинското село Синаговци /Северозападна България/. Всеки от тях дава важни сведения за миналото по тези земи. Над 300 са находките досега, по-голяма част от които са въоръжения, фибули, накити. Повечето са в много добро състояние, обясни пред БНР-Видин ръководителят на спасителните разкопки доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН:

"От некропола, който датира от времето на траките, в края на ранножелязната епоха, някъде 7-6 век пр. Хр., имаме доста интересни данни за контакти със Западните Балкани, с Източноалпийската област. Това са едни по-слабо известни контакти на тракийските племена. Същото е положението с некропола, който датира от ранноримската епоха – I век сл. Хр. Това е точно времето, в което се създава Римската империя и тя колонизира този долен дунавски бряг. Първите контакти на местните племена с римските колонизатори, с военните единици - легионите, които са били настанени по границата на империята на река Дунав, са много съществени и материалите от този некропол дават сведения именно за това.”

Най-новите находки от третия некропол – нанизи от мъниста, пръстени и обеци, е датиран към X – XI век, или времето на българските царе Симеон и Петър, уточнява археологът. По думите му „Това е нещо, което за първи път се проучва във Видинско и е много интересно и важно за нашата история“. Работата по археологическия обект на площ от 60 декара трябва да приключи в края на август.

Съставил: Елена Каркалонова


Още от категорията

Снимка: Национален политехнически музей

Авиатор заснема красотата на родината и я превръща в пощенски марки

На 1 май 1879 г. влиза в обращение първата българска пощенска марка, с изобразен изправен лъв в профил, с корона на главата и надпис „Българска поща”. Но тъй като след Освобождението страната ни все още не разполага със собствена парична единица, за..

публикувано на 05.08.21 в 11:10

Почитаме 118 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание

С множество прояви в Пловдив, Русе, Хасково и Благоевград България почита подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. На 2 август 2021 г. се навършват 118 години от избухването на въстанието, което е връхна точка в..

публикувано на 02.08.21 в 15:04

Хераклея Синтика продължава да разкрива древните си богатства

От началото на новия археологически сезон, започнал на 1 юни, археолозите попаднаха на множество ценни артефакти, докато проучвали древния град Хераклея Синтика , разположен в района на Рупите. Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно..

публикувано на 31.07.21 в 10:05