Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Световната здравна организация призова европейците да пътуват отговорно през летния ваканционен сезон и предупреди, че континентът "в никакъв случай не е вън от опасност", въпреки спада на броя инфектирани през последните седмици.

През последните два месеца новите случаи на Covid-19, смъртните случаи и хоспитализациите са намалели. Това накара 36 от 53 държави в региона да започнат да облекчават ограниченията, съобщи европейският ръководител на здравната агенция на ООН Ханс Клуге.

Франция

Българските граждани ще бъдат допускани във Франция, ако предоставят негативен PCR или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването, или сертификат за завършена ваксинационна схема.  

За завършена ваксинационна схема се смята: изминали две седмици след втората доза на ваксината на Pfizer, Moderna, AstraZeneca; изминали четири седмици след ваксината с една доза на Johnson & Johnson; изминали две седмици след поставена единствена доза на ваксина при лицата, които са преболедували Covid-19. 

Промените за влизане във Франция от България, в сила от 9 юли 2021г. бяха въведени, след като страната ни бе включена сред държавите, определени като „зелена“ зона за разпространението на коронавируса. Гражданите, които влизат във Франция от страни в „зелена“ зона, не е нужно да посочват мотиви за пътуването към или от Франция.

Информация за класификацията може да бъде намерена на страницата на френското правителство.

Испания

От 7 юни българските граждани се допускат в Испания, ако представят документи за ваксинация, за отрицателен PCR или бърз антигенен тест, документ за преболедуване на Covid-19 или Цифров сертификат на ЕС. По информация на българското посолство в Мадрид, тези изисквания са в сила за всички лица над 6 години, които пристигат в Испания от рискови страни, включително и България. Документът за завършена ваксинационна схема трябва да удостоверява, че са изминали 14 дни от поставянето на последната доза от производители, официално признати от ЕС.  PCR тестът е необходимо да бъде направен до 48 часа преди влизане с страната, а документът за преболедуване на коронавируса трябва да е издаден от медицинско заведение и да е с валидност от 11-ия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден.

Цифровият сертификат на ЕС за Covid-19 е нужно да удостоверява едно от четирите посочени изисквания – преболедуване на коронавирус, извършена ваксинация, PCR тест или бърз антигенен тест. Документите може да са на испански, английски, френски или немски език. Ако са на друг от четирите езика, следва да бъде представен превод от официален орган.

Продължава извършването на санитарен контрол на всички влизащи в Испания от чужбина – на температурата и визуален на общото състояние. Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на испанското здравно министерство и получаването на QR код след попълването му.

Гърция

Българските граждани при влизане в Гърция могат да представят и Цифров сертификат на ЕС за Covid-19, съобщи външно министерство. Отпада и задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код. По информация на посолството в Атина, Цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за  преболедуване от Covid-19. Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само ако е качен в  Цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на  България се издава на сайта his.bg.

Припомня се, че остава възможността българските граждани да влизат в Гърция и с негативен резултат от PCR тест, или със  сертификат за ваксинация за коронавирус на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган, в съответствие със законодателството в страната на отпътуване. Изискванията важат включително за деца над 6-години. Още за пътуването на територията на Гърция – ТУК.

Израел

Продължава да действа забрана за влизане в Израел от Украйна, Русия, Бразилия, Етиопия, Индия, Мексико, Турция, Аржентина. Необходимо е предварително разрешение от миграционните власти или от съответното посолството на Израел за всеки чужд гражданин, който планира пътуване до Израел. Разрешението е валидно за срок от 14 /четиринадесет / дни.Пътуващите чужденци до Израел следва да имат отрицателен PCR тест, изготвен не по-късно от 72 часа преди отпътуване. PCR тест се прави и при пристигането в страната.

Ваксинираните чужди граждани и тези, които са се възстановили от вируса ще бъдат подложени на серологичен тест при пристигането си в Израел и в зависимост от резултатите могат да бъдат освободени от задължителната карантина. Необходима е и медицинска застраховка, която покрива рисковете при Covid-19, включително за медицинско обслужване за всички чужденци, влизащи на територията на Израел.

Всички, които не спазват указанията на здравните власти за поставяне под изолация ще бъдат включени в негативен списък и при следващо влизане ще им бъде отказан достъп, научаваме от сайта на българското МВнР.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25