Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдът – отправна точка за творчество

Иван Кънчев представя новия си изследователски проект

От дълбока древност човекът е изработвал различни съдове за хранене или за съхранение на продукти, вино, зърно, различни масла. Съдовете са били и част от езически и религиозни ритуали във всички времена. В зависимост от епохата, в изработката им са влагани различни материали – дърво, камък, глина, метал, стъкло и т.н. Наред с утилитарната функция на тези предмети, те винаги са били извор на вдъхновение за хората с творческо мислене. С други думи – те са част от духовната памет на човечеството.

Докато работи върху книгата си „Творците говорят“, Иван Кънчев е впечатлен от необикновената роля на съдовете в творчеството на българските художници, с които разговаря, откривайки, че съдът всъщност се явява отделна тема за изследване, тъй като присъства в скулптури, дърворезба, живопис, в работата с камък, кожа, стъкло…

Разсъждавайки върху дълбоката смислова натовареност на тези предмети, той намира следващата тема за научно изследване. Така се появява Съдът – отправна точка за творчество. 24 интервюта за българското изобразително изкуство“ –  новият му изследователски и кураторски проект, представен с изложба и диалогична книга. Откриването на експозицията е днес (18 юни), в галерия „Райко Алексиев“. Тя разкрива търсенията на съвременни български творци в сферата на керамиката, дървопластиката, скулптурата, инсталацията, обекта, живописта, графиката, накита, текстила, емайла, стъклото, художествената обработка на кожата и метала. Ще бъде представена и книгата на д-р Кънчев, в която са публикувани неговите диалози с авторите, които участват в изложбата.

„Подбрани са с оглед на тяхното творчество. Главният критерий е приносът им, без да подценявам художествените качества на творбите“ – споделя той. Участници в проекта са Аделина Попнеделева, Анжело Красини, Божидар Бончев, Божидар Йонов, Вихрони Попнеделев, Галина Шехирян, Драган Милев – Дари, Емил Бачийски, Емил Попов, Захари Каменов, Иван Кънчев, Иван Русев, Ивана Енева, Николай Караманов, Петер Цанев, Райко Райков, Роберт Цанев, Станислав Божанков, Станислав Памукчиев,Стела Георгиева, Цветослав Христов. На откриването своята гледна точка ще сподели Митко Димитров - литератор и богослов.

„В изложбата присъстват и произведения на наши класици, които имат основополагаща роля: Георги Бакърджиев - керамика и Кънчо Цанев - дървопластика и дърворезба. Отредено им е специално място - като почит към тяхното значимо дело“ – казва още Иван Кънчев.

Редактор: Албена Безовска

Още от категорията

Паралелно с Париж, София отдава почит на творчеството на Кристо

За онези от нас, които нямат възможност да посетят френската столица, за да се запознаят с уникалната арт инсталация  „Триумфалната арка, обвита“ (L'Arc de Triomphe, Wrapped), Столична община готви поредица от срещи с изкуството на творческия тандем..

публикувано на 08.09.21 в 10:08

Нова експозиция проследява пътя на Пловдив към модерността

На 6 септември 2021 г., когато честваме 136 години от Съединението на България,   гостите и жителите на Пловдив ще имат свободен достъп до най-новата експозиция на Регионалния исторически музей, наречена „Пловдив по пътя към модерния свят” ...

публикувано на 05.09.21 в 14:45

Фестивал за музика, театър и цирк на открито в София

Днес и утре на поляните в Южен парк 2 /зад хотел Хилтън/ в София ще се проведе Второто издание на Фестивала за музика, театър и цирк на открито "Топло фест". Всички събития ще бъдат между 16 и 22 ч. със свободен вход пред Центъра за съвременни изкуства..

публикувано на 04.09.21 в 07:40