Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българи и испанци отдават почит на Хулио Паленсия

Пътеводител представя историята на българо-испанските дипломатически отношения

| обновено на 22.06.21 в 15:36
Снимка: Посолство на Испания

Днес посолството на Испания в България представи едно изключително интересно издание, озаглавено „По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България“. Всъщност, става дума за пътеводител, който представя важни места и припомня интересни събития от 110-годишните българо-испански дипломатически връзки. Отправна точка към тях е личността на Хулио Паленсия (1884-1952) - испански дипломат, пълномощен министър в Легацията на Испания в България в периода 1940-1943 г. Хулио Паленсия остава в историята с огромния си принос в спасяването на българските евреи, попаднали под ударите на антисемитския закон, приет от българското правителство по настояване на нацистка Германия през Втората световна война.

В страниците на пътеводителя туристите, които посетят София, а и всички любители на историята, могат да намерят интересна информация за сгради, посолства, улици, а също така снимки от стара София, репродукции, или най-общо казано: ценни исторически препратки към присъствието на Испания в България. Изданието е изготвено в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви“ и Културния отдел на посолството. Плод на тази съвместна работа е и изложбата „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между Испания и България“, която може да бъде видяна във Варна.

Изложбата „Дипломация през сърцата на два народа“ във Варна

„Една от целите на пътеводителя е да подкрепи туризма между двете страни в тези трудни моменти и да разкрие както за българите, така и за испанците връзката на сгради и паметници с историята между двете държави. Фигурата на Хулио Паленсия е много интересна и ни помага да представим всичко това. В едно тежко историческо време, той показва воля да надмогне трудностите, въпреки че това му е коствало поста на дипломат“ - разказа посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.


Цялото интервю, посветено на инициативите на дипломатическата мисия и двустранните отношения с днешна дата, очаквайте утре - 23 юни, в публикация на Радио България.

Снимки: Посолството на Испания

Още от категорията

Лена Бориславова

Подготвя се нов план за управление на Covid кризата

В четвъртък Министерският съвет ще гласува предложение на Пандемичния съвет за нов модел за управление на ковид кризата. Предвижда се тя да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко..

публикувано на 12.01.22 в 19:33

Зимно слънце с минусови температури

В четвртък сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 9 и минус 4°, в отделни райони до минус 10 - минус 12°, за София се очакват около минус 9. През деня ще е предимно слънчево. По-значителна ще е облачността до обяд, главно над..

публикувано на 12.01.22 в 18:30

Безредици пред парламента при протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки

Хиляди хора от цялата страна се включиха в националния протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки, организиран от партия „Възраждане“. Недоволните блокираха движението по централния булевард „Цар Освободител“. А към момента те се..

обновено на 12.01.22 в 17:33
Подкасти от БНР