Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите данни все повече показват, че с траките споделяме общи гени

Снимка: trakart.org

За девета година Пловдив става отново домакин на международния фестивал “Дни на тракийската култура”, който ще продължи до 29 юни.

Градът е географски център на Тракия и изпълнява мисията да съхранява и изследва материалното и културното наследство на траките. Пред БНР доц. Веселина Вачкова подчерта, че целите български земи са осеяни със свидетелства на тракийското минало.

“Археологическите данни все повече ни доказват, че сме преки наследници, включително и генетично, на онова население, което е населявало нашите земи минимум 40 поколения назад, както и че тракийският генетичен фонд е част от нашия генетичен фонд и култура”, каза още тя.

В културната програма на фестивала, организиран от тракийския културен център ТРАКАРТ са включени фолклорни концерти, изложби, литературни четения, а в научната му част ще бъдат изнесени 27 доклада от водещи български учени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15