Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София отбелязва своя храмов празник

Снимка: архив

Днес, когато православната църква почита паметта  на Света великомъченица Неделя, своя празник отбелязват всички храмове, наречени на името на светицата.
С тържествена света Литургия днес от 9.00 часа празника си ще отбележи и храмът на Софийската митрополия „Света Неделя“ в центъра на София.
През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II (1282 – 1321). Първоначалната църква е построена през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция.
В този си вид храмът просъществува до средата на XIX в. На 7 май 1856 г. започва строежът на новата църква.
Църквата се прочува при атентата на 16 април 1925 г., когато тя е разрушена. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00