Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София отбелязва своя храмов празник

Снимка: архив

Днес, когато православната църква почита паметта  на Света великомъченица Неделя, своя празник отбелязват всички храмове, наречени на името на светицата.
С тържествена света Литургия днес от 9.00 часа празника си ще отбележи и храмът на Софийската митрополия „Света Неделя“ в центъра на София.
През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II (1282 – 1321). Първоначалната църква е построена през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция.
В този си вид храмът просъществува до средата на XIX в. На 7 май 1856 г. започва строежът на новата църква.
Църквата се прочува при атентата на 16 април 1925 г., когато тя е разрушена. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10