Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В чужбина имаше условия за масово гласуване, но не и нагласа

Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС

Отсъствието на пълноценен район „Чужбина“ е сред причините за по-ниската избирателна активност зад граница, каза пред БНР Димитър Димитров от Централната избирателна комисия – ЦИК.

„Бяха създадени технически условия – машините, за масово гласуване, но нямаше такава нагласа сред избирателите. Има нарастване само в гласоподаването в Турция, но то няма нищо общо с драматичните предсказания. В Турция са гласували около 7000 души повече.“

Изводите от резултатите в чужбина са, че не е достатъчно да се създадат условия. Трябва да се отправят послания и да се предложат решения, които да събудят избирателите, заяви Димитров.

Проблемът в изборната нощ с протоколите от чужбина е организационен и административен – в много кратък период се обработва огромно количество. Всеки документ трябва да се обработи от поне двама членове на ЦИК, поясни комисарят.


Още от категорията

Улица в Италия носи името на Васил Левски

В италианското градче Болгаре в областта Ломбардия кръстиха улица на името на Васил Левски. Идеята е на българския генерален консул в Милано Таня Димитрова . Градчето Болгаре, с население от 7000 души, e в съседство на Бергамо. Съществува от времето на..

публикувано на 07.10.21 в 11:53
Димитър Иванов

Доброволците очакват организационни трудности пред изборите в чужбина

Екипите по места са уморени. Централната избирателна комисия - ЦИК не е отговорила на нашите предложения за съвместна работа.   Очертават се тежки избори за организиране в чужбина. Това прогнозира пред БНР Димитър Иванов от „Мрежата на изборните..

публикувано на 07.10.21 в 09:46
Проф. Ивайло Груев

Фигурата на спасителя – все така търсена, въпреки горчивите уроци от миналото

Как изглежда България на прага на трети за годината парламентарни избори и редовен вот за президент и вицепрезидент? Какви са надеждите за формирането на стабилно мнозинство, което е в състояние да излъчи правителство? Тези въпроси не спират да..

публикувано на 06.10.21 в 11:29