Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много са кандидатите за "златен" паспорт от Китай, Русия и Близкия изток

Снимка: архив

От 2014 г. досега Българската агенция за инвестиции (БАИ) е удостоверила инвестиции на общо 981 лица от държави извън ЕС, въз основа на които да им бъде разрешено постоянно пребиваване в България и българско гражданство. Това е научила "Дойче веле" в отговор на свое запитване до БАИ.

619 души в замяна на инвестиции са получили право на пребиваване, а 362 - гражданство. Повечето кандидати избират да инвестират в права по концесионни договори, подчертава ДВ. Най-много са кандидат-инвеститорите от Китай (169), следвани от Русия (147) и Близкия Изток - Ливан (33), Египет (31) и др.

През юли служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов се обяви за премахване на търговията с "инвестиционното гражданство" и предложи промени в Закона за българското гражданство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05