Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестни готвачи откриха ресторант в почти безлюдно българско село

10
Снимка: Facebook / @10DieciBoutique

Животът на световноизвестните готвачи Джанфранко и Анна Киарини преминава на бързи обороти и в чести пътувания до безброй дестинации. В списъка им от посетени държави намират място цели 114, в които двамата помагат на местни предприемачи да започнат свой бизнес и да превърнат ресторантите си в предпочитани места, не просто за хранене, а за незабравимо преживяване. 

Джанфранко и Анна Киарини
Същата амбиция ги поддържа активни и днес, докато се наслаждават на работата си в семейния им ресторант в българското село Девино. Разположено между Велико Търново и Търговище и почти безлюдно, то ги пленява още в първите минути щом пристигат на оглед за имот, открит с обява в социалните мрежи.

Защо в България? – Познават страната ни добре още от 2015 година, когато Джанфранко пристига в Банско като специален гост на кулинарен фестивал. След края му, двамата наемат кола и предприемат обиколка, която ги отвежда в Пловдив, София, Велико Търново, Варна и Бургас. Половин година по-късно се връщат отново у нас, с желанието да закупят жилище и да продължат да опознават страната ни. Спират се на имот в пиринския курорт, но бързо осъзнават, че мястото не е подходящо за тях. Пандемията от Covid-19 и загуба в семейството им, ги принуждава да заминат за САЩ, а скоро след това попадат на анонс, че отдавна изоставеното училище в село Девино е обявено за продажба. Освен двата големи етажа, които преустрояват в ресторант за едва 10 души и жилищна част за Джанфранко и Анна, те получават и огромен двор с неповторима гледка към околността.


„Успяваме да се справим с ресторанта само двамата. Аз работя в кухнята, а Анна сервира – разказва Джанфранко пред Радио България. – Не искаме в нашия ресторант клиентите да се сблъскват със сервитьори, както в хиляди други в България. Някои от тях са много отдадени на професията и се грижат всичко с вас да е наред, но голяма част работят това, защото няма какво друго да правят. Това веднага си проличава, заради недоброто обслужване. Така че ние не искаме да рискуваме с някого, който застава между нас и нашите гости.“


Двамата се стремят ястията, които приготвят, да изглеждат модерно, без да изневеряват на условието да носят български отпечатък:


„С Анна сме хора, които обичаме да се храним леко. Харесваме средиземноморската диета. Обичаме сирене, но се стараем то да бъде достатъчно зряло, харесваме кьопоолу, шопска салата, лютеница, таратор. Използваме и продукти, които ги има тук, но почти не се използват. Такива, например, са охлювите. Опитваме се да придадем нова идентичност на българската кухня, да я издигнем на най-високо кулинарно изразно ниво. Трябва да създадем ново поколение имена, които да бъдат ориентир за чужденците, които не познават България. Освен това, ние се стараем да доразвиваме вече познатите ни ястия.“


Пример за такова е традиционната българска студена супа – таратор, към чийто състав освен кисело мляко и нарязани на много ситно краставици, двамата кулинари прибавят охлюви и сос от лимон и масло. Гозбата поднасят гарнирана със зеленчуков чипс.

Любопитно е, че Джанфранко и Анна стриктно спазват правилото си да не  допускат лица под 18-годишна възраст в своето кулинарно кътче. Това има своето логично обяснение, убеден е италианецът:

„Ние смятаме, че децата не могат да бъдат принуждавани да седят на едно място в продължение на 6 часа и да консумират храна, която няма да харесат, няма да разберат, а през това време ще трябва да се държат по определен начин. Те трябва и могат да бъдат оставени на грижите на техните баби и дядовци, където ще имат свободата да ядат каквото решат, да правят каквото поискат, защото ще бъдат в безопасност, докато родителите им заслужено отдъхнат за кратко от задълженията и напрегнатото си ежедневие.“


Снимки: Facebook / @10DieciBoutique, dieciboutique.com, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05