Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални песни и традиции пазят жителите на квартал в сърцето на Хисаря

4
Снимка: личен архив

Всички познават Хисаря като туристически град с многовековна история и  22 минерални извора, от които блика вода с доказани лечебни свойства. През всички сезони на годината тук се стичат туристи – българи и чужденци, привлечени от природните богатства на малкия град. Близостта на Средна гора и боровият лес, който буквално прави обръч около града, благоприятстват мекия климат през цялата година.

Снимка: БГНЕС

В квартал „Момина баня“ в Хисаря се усеща мирисът на бор, но тук извират и едни от най-лековитите води. Именно това съчетание на природни фактори е привлякло хората по тези места още в най-дълбока древност – праисторическо селище около минералните извори е съществувало още преди V-IV хил. пр. Хр. В близост се намират останките на внушителна римска баня, открити през 1935 г. Археолозите датират строежа към IV в. Няма как тази богата история да не е дала отражение върху бита и културата на днешните жители на курортния град.

Римски терми       Снимка: БГНЕС

В кв. „Момина баня“ продължават да спазват свои местни обичаи и традиции и помнят годините до 1964г., когато били самостоятелно селище, влязло в пределите на гр. Хисаря. Най-силен отличителен белег е местният фолклор, в който се откриват елементи още от времето на славяните, населявали тези земи преди идването на римляните. Днес, пазител на песните, танците и занаятите в кв. „Момина баня“ е основно читалището „Никола Йонков Вапцаров-1927 г.“. Негов дългогодишен председател е Марияна Николова-Вълкова. Самата тя не е родом от този град, но още с идването си в Хисаря била очарована от гласовете на певиците и от изкуството им да плетат дантели и да моделират фини кошнички от сламки. Поставила си е за цел да даде трибуна и популярност за таланта на самодейците. Когато не пътуват за участие в национални фолклорни събори из страната, певиците на Хисаря радват с гласа си туристите, дошли да разгледат античните римски терми в града.

Снимка: Гергана Манчева

Те са главен участник в програмата и на традиционния събор на кв. „Момина баня“, който се провежда всяка година на 15 август, на църковния празник Успение Богородично. Тази година празникът ще е само в Храма, заради мерките срещу пандемията. Лятната работа и срещите на певиците в читалището обаче продължават – казва Мариана Николова-Вълкова:

„Участия и изяви имаме много. Групата има записи в БНР, а от това по-важно няма, защото ще остане за поколенията. В Момина баня са запазени автентичните песни. Много пеем, предимно автентичен фолклор, ние не изпълняваме други песни. Песните не са нотирани, но вече с дигиталните средства много бързо стават записите, след като има певици сред нас, които могат да покажат как звучат в автентичен вид. Тези песни са голямото ни богатство. Различни сме дори от близките до нас населени места, имаме индивидуалност. Например нашите кукерски маски са единствени по вид в цялата община. Те не са страшни, а са много красиви и се шият от плат и мъниста.

Снимка: личен архив

Всичко при нас се украсява с мъниста и пайети – носиите, дантелите на забрадките, гривните за ръце – всичко се прави с много мъниста. Така се получават много красиви носии. Имаме в читалището запазени старинни облекла. Певческата ни група е създадена през 1955 г. и сега в нея има жени, които тогава са били момичета на по 12-13 години, и продължават да пеят. Правим и малки работилници за децата. Въпреки пандемията, те продължават да идват ежедневно.“

Снимка: личен архив

Читалището на „Момина баня“ в момента се помещава в един метален павилион, с две зали и библиотека. Там се съхраняват 5 хиляди тома литература, предимно за учениците. „Другата зала служи за детските сбирки и работилници, а има нужда от истинска читалищна сграда, където да се съхраняват старинните народни носии на самодейците, но и новите неща, които се изработват в читалищните клубове“, обяснява Мариана Николова-Вълкова:

Идват и деца от основното училище в Хисаря. С тяхна помощ правим красивите накити, традиционни за кв. „Момина баня“. Използваме т.нар. българска техника за низане на мънистата. За един колан се използват 10-12 хил. мъниста и е много трудоемка изработката. Особено тези, които са с растителни мотиви – цветя, листа, пъпка на цвете, много труд е вложен в тях. Няма два еднакви колана, но вплитането на мъниста и пайети в нашите носии е част от традицията и тя ще продължава.“

Снимки: личен архив, Гергана Манчева, БГНЕС, Facebook/Guardianoftraditions

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30