Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Навършиха се 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. Събитието бе отбелязано в историческата местност Петрова нива в Странджа, където през 1903 г. е взето решение за обявяването на въстанието. То се проведе под патронажа на президента Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова бе официален гост на честванията. „Одринският революционен окръг въстава със своите братя от Македония - отбеляза президентът.Моралният завет, който ни оставиха нашите предци, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самият себе си“. В словото си държавният глава посочи още, че Илинденско-преображенското въстание завинаги ще свързва духовно българите от Тракия и Македония.

По традиция, в местността Петрова нива се провежда национален възпоменателен събор, който води началото си от 1926г. когато наследниците на преображенци правят първия възпоменателен събор. И до днес, за да почетат паметта на предците си, участниците организират туристически поход до историческата местност – "По стъпките на преображенци“. 

Тази година програмата започна с фолклорен конкурс, последван от голямо странджанско хоро. Имаше и научна конференция, посветена на събитията около въстанието. Вечерта, след заупокойна молитва в памет на загиналите в храм-костницата "Света Петка", се проведе и тържествена заря-проверка.

Кулминация на честванията бе празничният концерт с участието на странджанските народни певци Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Ирена Станкова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и оркестър "Жарава".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35