Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отдаде почит на героите от Шипка

Стотици българи от цялата страна изказаха признателността си към героите от Шипченската епопея. Те се изкачиха на историческия връх, където през август 1877 година между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на генерал Столетов се водят решаващите за хода на руско-турската война сражения за Шипченския проход.

В подножието на върха държавният глава Румен Радев прие почетния строй на националната гвардейска част. В слово президентът изтъкна, че "Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си." По думите му, това е "битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще.

Радев заяви още, че "няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата" и изрази увереност, че с "общи усилия и солидарност, българите ще победят страха, за да може да просперира България!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28