Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност отбеляза 200-годишнината на Болград

| обновено на 25.08.21 в 19:15
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев беше гост на българската общност в Болград, Одеска област, където официално бяха открити юбилейните прояви по случай 200-годишнината на града. В приветствието си Стоев открои специалното място на Болград в българската история и даде висока оценка на силния дух на етническите българи, научили се да ценят единството и дружбата, живеещи в хармония с останалите етноси в Украйна. 

Външният ни министър беше посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол в историческата болградска гимназия „Г. С. Раковски“, където се срещна с кмета Сергей Димитриев и представители на български дружества в Украйна. На срещата присъства и губернаторът на Одеска област Сергей Гриневецкий. 


Украйна е дом на най-голямата българска историческа общност зад граница. Около 200 000 българи живеят в страната, по данни на българското Министерство на външните работи. В Болград има център за българска култура, който от две десетилетия работи за каузата България. Към центъра има и българска библиотека, а в него се подготвят и кандидат-студенти за българските университети.


Болград е възприеман като своеобразна „духовна столица“ на бесарабските българи. Градът е основан през 1821 г. от български преселници, а заслуга за заселването им има руския генерал Инзов. И до днес сънародниците ни го почитат в мемориалния комплекс - гробница, където може да се прочете следното: "...Той даде на българите преселници нов живот в новото им отечество…“.

Две са предположенията за произхода на името Болград. Според едната то произлиза от думата бол - „много“, „обилно“. Другата версия гласи, че Болград означава български град.


Само преди три години (2018) градът отбеляза и други два юбилея - 180 години от създаването на Болградската катедрала "Свето Преображение Господне" и 160 години от откриването на Болградската гимназия - първата българска гимназия от Възраждането. И двете духовни средища са изградени със средствата на българските преселници в Бесарабия.

На 29 октомври 1838 г. храмът „Свето Преображение Господне” е осветен и този ден се чества като Ден на бесарабските българи

Снимки: Министерство на външните работи, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет..

публикувано на 08.07.24 в 17:12

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години..

публикувано на 08.07.24 в 08:25