Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност отбеляза 200-годишнината на Болград

| обновено на 25.08.21 в 19:15
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев беше гост на българската общност в Болград, Одеска област, където официално бяха открити юбилейните прояви по случай 200-годишнината на града. В приветствието си Стоев открои специалното място на Болград в българската история и даде висока оценка на силния дух на етническите българи, научили се да ценят единството и дружбата, живеещи в хармония с останалите етноси в Украйна. 

Външният ни министър беше посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол в историческата болградска гимназия „Г. С. Раковски“, където се срещна с кмета Сергей Димитриев и представители на български дружества в Украйна. На срещата присъства и губернаторът на Одеска област Сергей Гриневецкий. 


Украйна е дом на най-голямата българска историческа общност зад граница. Около 200 000 българи живеят в страната, по данни на българското Министерство на външните работи. В Болград има център за българска култура, който от две десетилетия работи за каузата България. Към центъра има и българска библиотека, а в него се подготвят и кандидат-студенти за българските университети.


Болград е възприеман като своеобразна „духовна столица“ на бесарабските българи. Градът е основан през 1821 г. от български преселници, а заслуга за заселването им има руския генерал Инзов. И до днес сънародниците ни го почитат в мемориалния комплекс - гробница, където може да се прочете следното: "...Той даде на българите преселници нов живот в новото им отечество…“.

Две са предположенията за произхода на името Болград. Според едната то произлиза от думата бол - „много“, „обилно“. Другата версия гласи, че Болград означава български град.


Само преди три години (2018) градът отбеляза и други два юбилея - 180 години от създаването на Болградската катедрала "Свето Преображение Господне" и 160 години от откриването на Болградската гимназия - първата българска гимназия от Възраждането. И двете духовни средища са изградени със средствата на българските преселници в Бесарабия.

На 29 октомври 1838 г. храмът „Свето Преображение Господне” е осветен и този ден се чества като Ден на бесарабските българи

Снимки: Министерство на външните работи, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23
Елена Ганева-Роблес

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия,..

публикувано на 20.07.24 в 10:38