Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръчно изработени дървени навеси украсиха чешмата край село Типченица

4
Снимка: Сергей Цеков

Едно малко село в Северозападна България и неговите жители ни показаха още веднъж откъде започва „пътят“ към по-добрия, подреден и красив живот. А именно – от нас самите.

Композиция от три ръчно направени дървени навеса облагородяват отскоро района на обществената чешма край село ТипченицаНавесната конструкция с пейки, маса и барбекю е разположена над чешма, която се намира в букова гора, на около 300 метра преди входа на селото. Тя е дело на местния дърводелец Сергей Цеков, на когото му отнело около месец за изработката и монтажа ѝ. 

За облагородяването на общественото място лични средства дарил и местният жител Иван Иванов, който по примера на по-заможните ни предци, иска да остави нещо за поколенията. Надеждата му е с новия път Е79, който се строи там, да се засили и интересът към селото и то да стане по-хубаво място за живеене. „Селото ни е много живо. Привечер на барбекюто е пълно с хора, а водата от чешмата е букова и много хубава, като не спира целогодишно“, казва Бай Иван и допълва, че инициативите по облагородяване на Типченица ще продължат и занапред.

Сред забележителностите в селото е местната църква, строена през 1830 г., където някога се помещавало старото килийно училище. Двестагодишните дървени икони са добре запазени, благодарение на свещеник от съседно село, който ги съхранил, докато църквата се рушала.

Някогашното общинско училище е преустроено в уютен хотел с ресторант и собствена изба с бели и червени вина от местни сортове.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Сергей Цеков, tipchenitsa.mezdra.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06